Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna åtalas för djurplågeri– övergav hundar längs vägen

En kväll i februari 2008 rapporterade na.se om ett par upphittade kinesiska nakenhundar som farit illa i hundvädret i skogarna i Sydnärke.

Annons
Chinese crested dog. Toviga och smutsiga fick de upphittade nakenhundarna vila upp sig på ett hundpensionat genom polisens försorg. Arkivbild

Nu åtalas hundarnas ägare, en 41-årig kvinna hemmahörande i Skåne i Örebro tingsrätt för djurplågeri.

Hon är misstänkt för att i februari 2008 lämnat nio stycken kinesiska nakenhundar vind för våg på olika platser i Örebro län.

Genom att lämna hundarna utan tillsyn har hon utsatt dem för lidande, det vill säga djurplågeri, hävdar åklagaren och styrker det i utredningen genom att klargöra hur dess hårlösa hundar även har färre tänder än brukshundar och därför både har svårt att klara kyla och skaffa mat på egen hand.

En påträffades aldrig

Det var på kvällen den 6 februari 2008 som de första två hundarna iakttogs i trakten av Hammar, vid Riksväg 50 i Askersunds kommun. En togs om hand medan den andra försvann i skogen och påträffades aldrig.

Morgonen därpå hittades ytterligare hundar av rasen Chinese crested dog, kinesisk nakenhund i närheten av R 50 i Åsbrotrakten och samma dag fångades tre hundar in i Lindesbergstrakten.

Mådde inte bra

Enligt polisutredningen var det ett par plusgrader och regn i området och hundarna mådde inte bra.

Totalt lämnades åtta hundar in på ett hundpensionat genom polisens försorg. En nionde hund antas vara död i skogen.

En person kände igen sin exmakas hundar på na.se. På så vis kunde polisen spåra den kvinnliga kennelägaren som hade totalt 37 hundar.

Kvinnan fick efter en tid tillbaka hundarna från polisen men en utredning om djurplågeri påbörjades. Den åtalade kvinnan säger att hon under sin resa genom länet stannat i Örebro och överlämnat de nio hundarna till en bekant kvinna och att den kvinnan sedan måste släppt ut hundarna. Hon känner bara den kvinnan till förnamnet men polisen har hört flera personer och allt talar för att det är hundägarinnan själv som släppt ut sina hundar efter vägen.

Kvinnan mådde inte psykiskt bra vid tillfället men framhärdar att hon lämnade bort hundarna vid en uppgjord träff i Örebro med en bekant men okänd kvinna.

I dag är hundarna utplacerade hos andra ägare.

Mer läsning

Annons