Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyla - då kan influensan slå till

Den till i dag milda vintern och den långa julledigheten har bromsat upp säsongens influensa. Men nu när kylan breder ut sig i landet finns risk att smittan tar fart. Influensaviruset trivs när det är kallt och torrt väder.

Annons

– Ja, det kan man väl säga på sätt och vis, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Vi har haft ganska få fall av influensa under vintern i Örebro län. Och det har varit samma sak i hela Europa. Men nu räknar vi med att det kan komma en influensavåg.

Årets influensa är av samma typ som svininfluensan för ett par år sedan, det är samma virus.

– Då var det många som vaccinerade sig så det finns ett ganska bra grundskydd hos många människor.

Det sägs att årets influensa drabbar yngre mer än äldre. Stämmer det?

– På sätt och vis. Det hänger just samman med att många äldre vaccinerade sig förra gången. Men både äldre och yngre drabbas.

Hur är det då? Ska man vaccinera sig?

– Är man över 65 år eller har olika hjärt- eller sjukdomar, det vi kallar riskgrupper, så tycker jag att man ska vaccinera sig. Det ger ett skydd.

– Däremot tycker jag inte att det finns skäl för alla att göra det. Är man lite yngre och fullt frisk kan man nog strunta i det. Men det tycker jag är upp till var och en att avgöra.

Hans Fredlund.

Influensa smittar snabbt

Influensa är vanligast under vinterhalvåret. Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning. Man börjar smitta redan ett dygn innan symptomen bryter ut.

Källa: Vårdguiden

Mer läsning

Annons