Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan alla pratar om

Temperaturerna är onormala för den här tiden på året. Det kan Sten Laurin, meteorolog på SMHI konstatera efter nattens mätningar.
- Visst är det kallt. Hade det varit en dag bakåt i tiden och fortfarande november hade det varit köldrekord för länet.

Annons

SMHI har endast några få mätstationer i länet, men kan konstatera att det på Örebro flygplats var -21 grader som kallast under natten. Inne i Örebro var det -23 grader.

- Man skulle kunna säga att det har varit mellan sex till åtta grader under det normala, men då ska man komma ihåg att SMHI baserar sin normalvärdes-statistik på 30 års medelvärden, säger meterolog Sten Laurin på SMHI.

Hur står sig dagens temperaturer historiskt?- Det finns ett gammalt SMHI-rekord från Örebro på -27 grader. Det var år 1886. Det näst högsta värdet är från 1989 då det den 15 december var -26,7. År 2002 var det -26.0 på nyårsafton. Natten till idag slog inga rekord, men det är ju häftigt att det är så nära.

Hänger kall höst och vinter samman?

- Nej, det gör de aldrig. Det är så mycket tillfälligheternas spel det där när det byter och inte byter. Norges motsvarighet till SMHI gjorde ganska nyligen en undersökning kring det där. Man jämförde höst och vinter i temperatur och tittade på om de följde varandra. Men att en kall höst skulle följas av en kall vinter stämde bara i runt hälften av fallen.

Mer läsning

Annons