Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ståtar mitt i julbyn

Det är tyst och stilla i vår lilla julby. Folkminskningen har pågått i över 100 år. 1910 bodde nästan 3000 invånare i byn. I dag finns knappt 300 kvar – plus ett spöke.

Annons
Ett landmärke i bygden. Ståtligt röd ligger julbyns kyrka högt över genomfartsvägen. Men vad heter byn? akvarell: Riad al-khiat

Jo, ni läste rätt. Det lär husera en osalig ande på orgelläktaren i den vackra kyrkan. En man, men från vilken tid? Kanske en av dem som i samband med den stora restaureringen 1952 flyttades från sin viloplats under kyrkgolvet till den nya kyrkogården några hundra meter österut.

På den gamla kyrkogården vittnar äldre gravar med gjutjärnskors och järnstaket om forna tiders hyttor och järnhantering.

Kyrkan i byn ligger ståtligt röd högt ovanför landsvägen, som ska få en ny sträckning norr om kyrkan. Men vi har hört det förut ....

Järnvägen är sedan länge nedlagd, liksom järngruvorna. Sammanlagt fanns ett hundratal gruvor när socknen blomstrade.

Byn, som bär ett naturnamn, ligger i en höglänt, naturskön och viltrik skogs- och bergsbygd med flera äldre bergsmansgårdar. De rödfärgade och spånklädda timmerkyrkorna i området skiljer sig markant från slättbygdens ofta vitputsade stenkyrkor. De flesta är uppförda under 1600-talet, då befolkningen ökade i samband med bergshanteringens uppsving och invandringen av skogsfinska nybyggare.

I vår julby ledde befolkningsökningen till att kapellet uppfördes på 1640-talet. Nästan hundra år senare byggdes korsarmarna till och kyrkan blev en korskyrka.

Kyrkan har renoverats i olika omgångar. Dagens kyrkorum präglas av 1952 års genomgripande renovering. Syftet var att återställa kyrkans äldre interiörer. Predikstolen i renässansstil från 1679 ger en bild av hur 1600-talets kyrka såg ut, liksom den målning som frilagts på väggen bakom predikstolen.

I samband med sommarens vägkyrka passade komministern i församlingen på att bjuda in ett tiotal konstnärer från hela landet. Resultatet blev utställningen ”Skapande ögonblick”.

Men det är inte bara själen som får ro i vår Julby. I samma kommun bjuds lekamlig spis, både här och där.

Vet du var vi är? Skicka in svaret på ett vykort senast den 3 januari till; Julbyn, Nerikes Allehanda, 701 92 Örebro. Vinnaren får originalakvarellen överlämnad av konstnären och NA-illustratören Riad Al-Khiat. En rad tröstpriser delas också ut.

Mer läsning

Annons