Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägst soptaxa i länet

Priset för sophantering varierar kraftigt mellan landets olika kommuner. Även i år har Kumla kommun billigast soptaxa i länet.

Annons

Kumla kommun har med sina 990 kronor per år, näst billigast soptaxa i hela landet, enligt Villaägarnas nya kartläggning. Även Örebro kommun finns med på listan över landets billigaste avfallsavgifter, med 1285 kronor, medan Ljusnarsberg har en av landets dyraste avgifter på 2882 kronor. Dyrast avfallsavgift har Lysekil, där invånarna får betala 3490 kronor.

Priset för sophämtning varierar kraftigt från en kommun till en annan. Det är också stora skillnader i vilka tjänster som ingår i avgiften och vilka möjligheter som finns för småhusägarna att sänka kostnaderna.

Men skillnaderna i vad som ingår i avfallsavgiften är inte så stora om man jämför Lysekil och Kumla. Det är först och främst hämtningsfrekvensen som skiljer. I Lysekil töms soptunnorna varje vecka, till skillnad från Kumla som har tömning varannan vecka. I Lysekil slängs allt avfall i samma tunna, medan Kumla har skiljer matavfallet från övriga sopor. I Kumla ingår hämtning av grovavfall två gånger per år, medan man får betala extra för det i Lysekil. Gemensamt för båda kommuner är att hämtning av trädgårdsavfallet inte ingår i priset.

Mer läsning

Annons