Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarens svar på tbc-frågorna

Annons
Hans Fredlund

Tekniken strulade när smittskyddsläkaren Hans Fredlund skulle chatta med läsarna. NA ber om ursäkt för detta. Här kan du läsa Hans svar på samtliga läsarfrågor.

Du sa i dag på radio P 4 att man slutade med tbc-vaccinering någon gång på 70-talet. Jag fick min sista spruta mot tbc. 1985, har kollar vaccinationskortet. Har en väninna som sa att hennes barn fick tbc. Vaccinering på 1990 -talet när de var små. Vad gäller? När slutade man och varför återinför man inte tbc. Vaccinering i det allmänna vaccinationsprogrammet, på barn? Vi reser ju bara mer och mer och invandringen från länder där tbc finns ökar. Är väl lite väl riskfyllt att låta bli då det nu visar sig att tom. På en svensk förskola dit man lämnar sina barn i tro att de är trygga, kan bli smittade med en sån farlig infektionssjukdom som tbc.

Svar: Hej!

Man slutade med vaccinering av alla barn i mitten av 1970-talet för vi hade då så lite tbc och vi fick biverkningar av vaccinet med bland annat benröta som krävde långvariga behandlingar. Tbc har sedan fortsatt att minska i Sverige, vi ligger bland de länder med minst fall i världen. Fick just ni vaccination senare så har någon ansett att ni har en större risk för tbc än folk i allmänhet. Rätt eller fel? Få resenärer blir smittade vid utlandsresa för man måste vara långvarigt nära en som har en smittsam tbc – bo, äta och sova under samma tak i familjelik situation. Vaccinet har god effekt det första levnadsåret sedan blir effekten bara sämre så skyddet av vaccinet är dåligt när man blivit några år och är väldigt svagt som vuxen.

Därför är det inte aktuellt att vaccinera alla barn nu heller. I USA har man aldrig använt vaccinet för det anses alldeles för dåligt. Det är inte vanligt att vi fått tbc på en förskola i Sverige, det har bara hänt enstaka gånger och testar man alla som är utsatt för risk och behandlar dem som smittats så fortsätter inte smittan att sprida sig. Det är så vi gör nu. Vi kan aldrig veta vem som kommer att sjukna med en smittsam tuberkulos. Råkar det vara en som jobbar på förskolan så blir situationen just så här. En hälsokontroll av personalen har mycket kortvarig effekt. Man kan sjukna strax efter kontrollen.

Med vänliga hälsningar

Hans

Hur kan det komma sig att en förskolepersonal med smittsam pågående tbc, får ta hand om små barn i en förskolegrupp? Hur hanterar man att ytterligare tre personal kan vara smittade, får dem vara i barngruppen? De barn som är ev. smittade , kan de smitta sina kamrater om sjukdomen bryter ut säg om några veckor, oroväckande att den smittsamma formen av tbc sprids på förskolor bland små barn. Det kan väl inte vara bra? Som du säger i NA-intervjun, att det inte är något problem och att ni har läget under kontroll.....känns som ett sätt att försöka mörka för att lugna folk. Är inte tbc historiskt sätt en smittsam infektionssjukdom? Varför ska vi inte vaccinera idag och försöka få bukt med den? Är väl onödigt utsätta små barn för sådana här risker?

Svar: Hej! Så snart man förstod att personen kunde ha tbc så lades hen in på sjukhus, utredning startades och behandling påbörjades. Innan hen sjuknade visste ingen att just hen skulle sjukna och hen blev med all sannolikhet smittad för flera tiotal år sedan. De som nu kan ha smittats undersöks för att veta säkert och ge de smittade botande behandling. Man smittar inte vidare till någon annan innan man sjuknar så de personerna har inga restriktioner nu. Det vanliga är att om man sjuknar, vilket få smittade gör, så sjuknar man först efter många år och innan dess smittar man ingen. Varken vuxna eller barn som smittats kan smitta någon vidare innan de sjuknar.

Så som det nu är så finns det ingen smittrisk på förskolan eller i de familjerna som har barn på förskolan. Det är en besvärlig situation men vi kan bota alla som har blivit smittade så att de inte sjuknar senare så på så sätt har vi kontroll. Vaccinet har för dålig effekt för att hålla borta tbc smittan från samhället. Där är till exempel poliovaccinet mycket mer effektivt. Så länge folk vistas och bor av och till i olika delar av världen så kommer vi att ha kvar tbc som en risk i alla länder främst för att man kan bli smittad utan att veta om det och sedan sjukna efter många tiotals år och då kan man ha flyttat långt bort. En hög levnadsstandard som i Sverige är det bästa skyddet mot att få en stor spridning av tbc men enskilda utbrott kan vi aldrig skydda oss ifrån innan vi får ett effektivt vaccin men något sådant finns inte inom synhåll ännu..

Med vänliga hälsningar

Hans

Hur smittar tbc?

Svar: Hej! Tbc smittar via upphostningar där tbc bacillerna finns och andra kan få i sig dem. Man smittsamheten är låg så man måste långvarigt vara nära en smittsam person för att bli smittad – bo, äta, sova under samma tak i familjelik situation. En person som blivit smittad men som inte sjuknat med hosta smittar inte vidare.

Med vänliga hälsningar

Hans

Finns det risk att tbc har eller kan sprida sig till närliggande förskolor, då man har släktingar och kompisar som går på den drabbade förskolan?

Svar: Hej! Nej, det finns ingen risk för det. Det är inte mer än en person som varit smittsam och den har fått behandling och är inte smittsam längre. De som kan ha blivit smittade av den sjuka personen ska få behandling innan de sjuknar och kan smitta.

Med vänliga hälsningar

Hans

Har en dotter som är infektionskänslig, hur orolig ska man vara att hon blir smittad av någon som bär på sjukdomen tuberkulos??? kan man smitta om man bär på viruset men man har inte blivit sjuk själv???

Svar: Hej! Man smittar bara om man är sjuk och hostar. Dessutom är den inte så smittsam så man måste vara nära den sjuke långvarigt –äta, bo och sova under samma tak. Därför smittar man nästan bara den närmaste familjen. Förskola är en familjelik situation och barn är mer känsliga för smittan än vuxna. Man blir inte smittad ute i samhället. Tbc skiljer sig helt från mer smittsamma sjukdomar som t ex influensa där man kan bli smittad på bussen, i kön i affären och liknande situationer.

Med vänliga hälsningar

Hans

Hej hans ! Mitt barn som är på 19 månader går på dagiset , och hans test visade att det inte var någon smitta men jag tänkte på det kan ju smittas i lungan också? Är den där testet med sprutan komplett eller kollar ni också i lungorna ? Han har börjat hosta konstigt kanske förkylning men man blir nojjig som sagt ! Och är det bra idé och ha honom på dagis då dom andra är smittade?

Svar: Hej! Det första testet svarar på om cellerna i kroppen mött tbc bakterier eller vaccinet oberoende var i kroppen bakterierna ”fastnat”. Om det finns en reaktion i testet så kollas lungorna. Vi ska också testa en gång till efter sommaren för att se om någon kan ha blivit smittad strax innan vi testade för då är testen inte helt säker. Förkylningar och sånt kommer att fortsätta finnas på förskolan men det är ingen risk att barnen ska smitta varandra med tbc för barn smittar inte som vuxna. Det är en kunskap som finns sedan många tiotals år.

Med vänliga hälsningar

Hans

Varför vaccinerar vi inte mot sjukdomen nu när många tar med sig den hit eller hämtar den på semesetern. Den var utrotad här tidigare.

Svar: Hej! Tbc har aldrig varit utrotad men är väldigt ovanlig i Sverige främst pga vår höga levnadsstandard. Vaccinet är för dåligt för att utrota sjukdomen från samhället. Skyddseffekten är bra första levnadsåret sedan blir skyddet bara sämre. Ytterst få blir smittade i samband med utlandsresa på semestern för tbc har så låg smittsamhet att man måste långvarigt bo, äta sova under samma tak i familjelik situation med en som har en smittsam tbc för att kunna bli smittad.

Med vänliga hälsningar

Hans

Om man vaccinerats som liten hur länge har man skyddet mot tbc?

Svar: Hej Väldigt kort. Bra effekt första levnadsåret men blir sedan bara sämre.

Med vänliga hälsningar

Hans

Vår son är adopterad och vid tuberkulinprov när vi kom hem gav det inget utslagoch inget gjordes åt det. Nu blir han färdig lågstadielärare, löper han större risk att bli smittad, han har väl inget skydd eller hur.

Svar: Hej! Genom att tuberkulinprovet var negativt när han kom så löper han inte större risk än någon annan i Sverige att sjukna med tbc i framtiden. Däremot är det ju inte för någon fullständigt noll risk.

Med vänliga hälsningar

Hans

Kom smittan från utlandet?

Svar: Hej! Från början för sannolikt flera tiotals år sedan är det nog så ja.

Med vänliga hälsningar

Hans

Mitt barn är inte vaccinerat, kan hon bli smittad ?

Svar: Hej! Vaccinet är bra första levnadsåret men skyddet av vaccinet blir sämre för varje år. Så i alla fall i vuxen ålder har en tidigare vaccination väldigt liten skyddseffekt. Om dottern långvarigt bor, äter och sover i familjelika förhållanden med en person som har en smittsam tuberkulos så kan hon bli smittad men det kan även vaccinerade personer bli, barn som vuxna. Vi diagnostiserar ungefär fem personer med smittsam tbc per år i vårt län på 280.000 innevånare och de får behandling så det blir botade. Smittsamheten går i vanliga fall redan över efter 2 veckors behandling. Så vi har få fall av smittsam tuberkulos i vårt län.

Med vänliga hälsningar

Hans

Hur stoppar man tbc?

Svar: Det viktigaste för att stoppa tbc är att ha en hög levnadsstandard i samhället så att inte så många sjuknar. Inte bo så trångt, äta god mat, må bra, vara friska. I ett samhälle med få fall som i Sverige så är det viktigaste att när man diagnostiserar ett sjukdomsfall ta reda på vilka som kan ha blivit smittade av den sjuke samt när och av vem den sjuke har blivit smittad. Då får man behandla såväl de nysmittade som smittkällan. Det gäller då att ha effektiva mediciner förstås. I ett samhälle med mycken smitta kan vaccination av barnen begränsa spridningen genom att de allra minsta skyddas ganska bra och de är känsligast för att bli smittade.

På 1940-talet i Sverige insjuknade omkring 300 fall per 100.000 innevånare per år vilket med dagens befolkningstal skulle innebära nästan 1000 sjukdomsfall per år i vårt län. Nu har vi kring 20 fall per år i vårt län så Sverige har lyckats bra med tbc bekämpningen. Främst får vi tacka standardhöjningen för det.

Med vänliga hälsningar

Hans

Mer läsning

Annons