Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna flyr vårdcentralerna

Var tredje vårdcentral i länet behöver hyrläkare till hösten. Trots år av försök att minska antalet tillfälligt inhyrda läkare måste landstinget nu anlita rekordmånga. Situationen ser inte ut att ljusna.

Annons

Bristen på distriktsläkare är stor.

–Ur kompetensförsörjningsperspektiv är små enheter problematiskt, säger Christian Törnqvist, pa-konsult på Örebro läns landsting.

I klartext betyder det att landstinget har haft svårt att anställa läkare på de små vårdcentralerna. Problemet delar Örebro landsting med många andra landsting runt om i Sverige.

Mångåriga svårigheter

Om det är läge att dra konsekvenser av de mångåriga svårigheterna att rekrytera till mindre vårdcentraler vill Christian Törnkvist inte uttala sig om som tjänsteman. Han konstaterar bara att det inte kommer att bli fler distriktsläkare framöver. Det handlar om en åldrande yrkesgrupp.

Svårt att rekrytera

Christian Törnqvist har under flera år arbetat med att rekrytera distriktsläkare till primärvården. Det är inget lätt jobb. Till hösten kommer han att få en ny kollega som också ska arbeta med rekrytering. Frågan är prioriterad av landstingsledningen.

Ljus i mörkret

Ett litet ljus i mörkret är att landstinget bara i år lyckats intressera 16 läkare som gjort sin grundutbildning att fortsätta utbilda sig med allmänmedicin som specialite. De 16 läkarna vill satsa på distriktsläkaryrket med andra ord. Den politiska oppositionen i landstinget är kritisk till att den politiska majoriteten S, V och MP inte lyckats komma tillrätta med läkarbristen på vårdcentralerna.

–Det är många kortsiktiga insatser. Vad som behövs är långsiktighet, säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd för folkpartiet.

Jobbar lånsiktigt

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson, (S), svarar:

–Vi jobbar långsiktigt. Vi har nu 58 läkare under utbildning anställda inom primärvården. Vi har också jobbat hårt för att få läkarlinjen till Örebro universitet och det har vi lyckats med.

Mer läsning

Annons