Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsvalet - hur ska skatten se ut?

Lanstingsvalet är på gång - vad tycker du ska hända med skatten? Delta i vår läsarundersökning.

Annons

Landstingsvalet – jag vet inte hur jag ska rösta där! Det är för krångligt!

Känner du igen dig? I så fall är du nog inte ensam om att tycka att landstinget är diffust.

Egentligen är det konstigt eftersom landstinget sysslar med något så tydligt som liv och död.

Landstinget tar in skatt så att mammor ska kunna föda i säkerhet, bilister ska kunna få vård om de krockar och cancersjuka bot om det är möjligt.

Nästa höst är det val och vad det gäller landstinget borde det vara lättare att ta ställning den här gången. I går blev plötsligt landstingspolitiken nämligen väldigt tydlig.

Den rödgröna majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet presenterade nyheten: Skatten höjs med 50 öre nästa år.

De rödgröna tycker att de måste höja skatten. De menar att Alliansregeringen i Stockholm skjuter till för små statliga summor till sjukvården för att den ska klara sig på lång sikt.

Oppositionen i form av allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna tycker tvärtom.

De menar att deras partikamrater i regeringen tar ansvar och bidrar med statliga pengar i form av bland annat kömiljarden.

Oppositionen tycker också att det är helt fel väg att gå att höja skatten och föreslår i stället bland annat höjda patientavgifter i stället.

Där står landstingspolitiken nu.

Än finns gott om tid för dig att före valet att sätta dig in i de olika partiernas program för länets sjukvård i framtiden.

Vad det gäller finansieringsfrågan har politikerna redan gjort jobbet åt dig. Det är glasklart vilka som tror mer på att alla ska betala en del och vilka som vill ta in pengarna på annat vis.

Mer läsning

Annons