Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet kan drabbas avHongkong-influensan

Örebroarna kan känna sig säkra mot svininfluensan i år. Men nu kan ett Hongkong-virus vara på väg.
- Det är den sjukdom som varje år tar död på 1 000-2 000 individer. Det finns risk att den tar fart i januari och februari, säger statsepidemiologen Annika Linde.

Annons

Förra hösten kom viruset H1N1, som kom att kallas svininfluensan, till Sverige. Den betecknades som en pandemi och vaccin köptes in till hela svenska folket. Då trodde man att de vaccinerade skulle vara skyddade från smittan i ett år. Men enligt Hans Fredlund, smittskyddsläkare på Örebro universitetssjukhus, varar skyddet längre än man först trodde. Det är därför vaccinet hade fler och allvarligare bieffekter än andra influensavaccin.

Om svininfluensan kommer tillbaka till Sverige är vi alltså skyddade. Men däremot kan den så kallade Hongkong-influensan komma.

– Kommer den har vi inget skydd. Vilket virus som tar överhanden vet vi inte, säger Hans Fredlund.

Enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, dog 31 personer i svininfluensan i Sverige förra året. Om Hongkong-viruset tar sig hit räknar man med att mellan 1 000 och 2 000 personer kommer att dö.

– Äldre var immuna mot svininfluensan, och det är just äldre som influensan är som dödligast för. Vi uppmanar alla äldre att vaccinera sig, det är en billig liv- och sjukförsäkring. Om Hongkong-influensan tar fart kan det bli en rejäl smäll, säger Annika Linde.

Vaccin mot svininfluensan finns i år med i säsongsvaccinet mot den vanliga influensan. Den som finns i riskgruppen, och inte vaccinerade sig mot svininfluensan förra året, uppmanas att vaccinera sig i år. Riskgruppen för svininfluensan har fler kriterier än säsongsinfluensan, till exempel uppmanas gravida att ta svininfluensavaccinet.

Varje år återkommer vinterkräksjukan. Än så länge har Örebro universitetssjukhus bara några enstaka fall rapporterade.

– Men det kan bli mer. Vi hoppas på ett lugnt år, men det är inget vi kan lova, säger Hans Fredlund.

Vinterkräksjukan går inte att vaccinera sig mot.

– Man har otroligt kortvarig immunitet. Även om man blir sjuk kan man sjukna in igen inom en vecka, säger Fredlund.

Mer läsning

Annons