Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet kan ta kranvatten från Vättern

Det är fullt möjligt att förse större delen av Örebro län med dricksvatten från Vättern i framtiden, men det kostar miljarder.

Annons

En konsultrapport har tittat på olika alternativ för att förse sju intresserade kommuner med kranvatten från Vättern. Kommunerna är Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Nora och Örebro.

Fem lösningar

Konsultrapporten pekar på fem tänkbara lösningar, bland annat att leda vattnet i en tunnel genom berget i Sydnärke och fram till Närkeslätten. Med den lösningen skulle man uppnå självfall hela vägen.

Miljardkostnad

Kostnaderna för de fem alternativen varierar mellan en miljard och 2,7 miljarder kronor. Men det är en mycket långsiktig investering med en avskrivningstid på närmare 100 år, vilket gör driftskostnaden rimlig.

Dricksvattenförsörjningen är ett framtidsproblem för många kommuner. Örebro måste hitta alternativ till Svartåns vatten. Det var anledningen till att länsstyrelsen för några år sedan startade ett projekt för att utreda om flera kommuner kunde gå samman kring om att använda Vättern som framtida vattenkälla.

Säker källa

– Det vi kan konstatera är att Vättern är en säker och bra dricksvattenkälla, säger länsstyrelsens vattenexpert Peder Eriksson. Nu återstår att ta fram lämplig metod och diskutera ekonomiska möjligheter.

En arbetsgrupp med länsstyrelsen och de sju kommunerna ska nu ta föreslå den bästa lösningen. Beslut om en fortsättning av projektet tas tidigast i vår.

Mer läsning

Annons