Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets gymnasieeleverföljer riksgenomsnittet

Genomsnittsbetyget i kärnämneskurserna på Örebros läns gymnasieskolor ligger något under riksgenomsnittet. Det framgår av Skolverkets nypublicerade statistik för läsåret 2009-2010.

Annons

Statistiken gäller genomsnittsbetygen för ämnena engelska, svenska och matematik. Där har länets elever betygspoäng 13,7 i snitt, vilket kan jämföras med rikets 14,0. Betygspoängen är ett mått där IG motsvarar 0 poäng, G 10 poäng, VG 15 poäng och MVG 20 poäng.

98 procent av länets gymnasielever på de nationella programmen natur, tekniskt eller samhäll klarar minst godkänt i kärnämnena, medan motsvarande siffra för övriga nationella program är 85 procent. När det gäller specialutformade program respektive det individuella programmet är andelen 90 respektive 2 procent.

Andelen elever i länet som har fullföljt sin gymnasieutbildning från 2006 till 2010 är 75 procent. Om man räknar bort det individuella programmet så är motsvarande siffra 85 procent.

Anmärkningsvärt i Skolverkets statistik är att allt fler gymnasieelever påbörjar högskolestudier läsåret direkt efter att de har tagit studenten. 25 procent är siffran för hela riket, medan 20 procent var förra årets siffra.

På länsnivå finns ingen sådan statistik, men för de elever som går över till högskolestudier inom en treårsperiod efter att de tagit studenten finns siffror. Hela 40 procent av Örebroeleverna gör så och 42 procent av rikets elever.

Skolverket presenterar också statistik för sambandet mellan elevers studieresultat och föräldrarnas utbildningsnivå. 77 procent av eleverna som har föräldrar med eftergymnasial utbildning får slutbetyg efter tre år. Motsvarande andel för elever med föräldrar som har högst gymnasieutbildning är 67 procent och av de elever som har föräldrar med högst grundskola får 46 procent slutbetyg. Den statistiken är på riksnivå.

Mer läsning

Annons