Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Länets kvinnor får visstlika bra akut hjärtvård"

När Hjärt- och lungfonden gör årets kvinnohjärtindex sticker landstinget i Örebro ut. Örebro är ett av få län där det inte skett några förbättringar.

Annons

Men förklaringen kan vara misskötta register på sjukhusen i Örebro, Lindesberg och Karlskoga.

- Detta är beklagligt och går inte att ursäkta, men har kommit fram när vi gemensamt granskat siffrorna, säger Thomas Kellerth, överläkare på USÖ:s kardiologiska klinik.

Numera har rutinerna ändrats. De verkliga siffrorna har också undersökts och visar inga skillnader mellan män och kvinnor varken när det gäller akut kranskärlsröntgen och ballongutvidgning eller blodförtunnande medicin.

Bara när det gäller blodfettssänkande

mediciner skiljer det mellan män och kvinnor i Örebro län.

- Anledningen till det kan man bara spekulera över, möjligen slutar fler kvinnor än män att ta sina blodfettsänkare på grund av biverkningar.

Thomas Kellerth kommenterar också att kvinnor i Sverige ligger några procentenheter lägre på flera läkemedel eller behandlingar. Det har visat sig att när man korrigerar för ålder (kvinnor med hjärtinfarkt är som grupp äldre än män med hjärtinfarkt) så försvinner skillnaderna.

- Att äldre något mer sällan blir föremål för olika behandlingar beror på att de är mer känsliga för olika biverkningar eller komplikationer.

Kvinnohjärtindex 2011 innebär att Hjärt- och lungfonden granskat de senast tillgängliga siffrorna, som är från 2009. Den visar att många landsting förbättrat hjärtvården jämfört med motsvarande granskning för två år sedan. Men fortfarande finns det stora variationer mellan landstingen, och på riksnivå behandlas kvinnor i lägre utsträckning än män i samtliga tre granskade hjärtinfarktsbehandlingar.

Hjärt – och lungfonden förordar bland annat mer insatser riktade mot kvinnor och mer forskning på området.

Mer läsning

Annons