Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer för körkortstillstånd

Köerna för att få ett körkortstillstånd eller handledarbevis är fortfarande långa – trots att Transportstyrelsen för en månad sedan lovade kortare väntetider.

Annons
Katarina Fröberg, Transportstyrelsen. BILD: MARKUS PETTERSSON

Och den som sökt förnyelse av körkort med högre behörighet får vänta månader.

– Jag har ringt 70 gånger och blivit bortkopplad direkt eller fått sitta i så långa telefonköer att jag tröttnat, säger exempelvis Uffe Holm som väntat på sin förnyelse av körkortet sedan slutet av januari.

– Det lät väldigt länge, säger Katarina Fröberg, enhetschef vid körkortsenheten på Transportstyrelsen med säte i Örebro.

– Just nu skickar vi ut förnyelser till de som sökte i mars. Men för att ingen yrkesförare ska få problem har vi registrerat ansökan i vägtrafikregistret. Det innebär att ingen tappar sin behörighet även om handlingen gått ut. Det här känner polisen till, säger Katarina Fröberg.

– Men den förare som ska resa utomlands bör höra av sig så vi kan påskynda hans ärenden, tillägger hon.

Transportstyrelsen har varit nedringda och utskällda under våren. Privatpersoner, gymnasie- och trafikskolor har vittnat om timslånga telefonköer.

– Vi har drygt 10 000 anrop om dagen, men hinner bara svara på runt 4 000 trots att vi jobbar för högtryck. Men i dag ska ingen behöva vänta längre än tio minuter i telefonkön, säger Katarina Fröberg.

En del läsare hävdar att det blir bortkopplade gång på gång?

– Då vill jag beklaga det. Givetvis ska vi utreda varför det kunde hända.

I dag är väntetiderna för ett körkortstillstånd tre veckor, om det inte handlar om så kallade utredningsärenden där bland annat medicinsk bakgrund måste prövas. Väntetiden på ett handledarbevis är ytterligare några veckor.

– Elevens körkortstillstånd måste vara klart innan vi kan bevilja ett handledarbevis, förklarar Katarina Fröberg.

– Men det är viktigt att man har betalt och skickar med alla bilagor och synintyg när man söker körkortstillstånd, annars tar det längre tid.

Förstår du att många blir irriterade över de långa väntetiderna och telefonköerna?

– Ja, vi försöker beta av köerna så fort vi kan. Målet är att handläggningstider ska vara rimliga redan efter sommaren. Extraresurser från Trafikregistret har satts in på kvällarna.

– Många glömmer att handläggningstiderna var långa inbland även när länsstyrelserna skötte alla ansökningar. Men vi kommer att bli mycket effektivare när vi kommit i fatt och kunderna lärt sig använda rätt blankett och skicka in betalning, synintyg och hälsodeklaration.

– En person som vi inte behöver utreda av medicinska skäl kommer att få sitt körkortstillstånd på två-tre dagar, hävdar Katarina Fröberg.

När?

– Kanske någon gång i början av nästa år, svarar hon.

Mer läsning

Annons