Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för bluffande företagare

En företagare i länet har dömts till 2,5 års fängelse för omfattande ekonomisk brottslighet. Med bluffakturor som hjälp undanhöll mannen miljonbelopp från beskattning.

Annons

Mannen drev flera företag med anknytning till bilbranschen. Mellan dessa företag skickades minst 90 falska fakturor på beställda varor och tjänster. Totalsumman uppgick till runt 20 miljoner kronor inklusive moms. Det kunde handla om fakturering för arbete som aldrig utfördes. Till exempel skickade ett företag en räkning på 1,8 miljoner kronor för utfört arbete – trots att bolaget helt saknade personal.

Fordon som inte existerade förmedlades mellan bolagen. Ibland såldes varor från ett bolag till ett annat – trots att det rimliga hade varit att det mottagande företaget köpt varorna direkt.

Det hände även att mannen fakturerade för utfört konsultarbete, vilket i det här fallet bestod av hans kompetens.

Bluffakturorna bokfördes bara hos de mottagande företagen – inte hos de företag som utfärdat dem. På så sätt kunde de mottagande företagen göra felaktiga momsavdrag på drygt fyra miljoner kronor.

Företagen i konkursMannen struntade även i att bokföra utgående moms på 689 000 kronor och skickade även in inkomstdeklarationer som var felaktiga.

Han döms nu för flera fall av grova bokföringsbrott och grova skattebrott begångna under 2006 och 2007. Brotten är grova eftersom det handlar om betydande belopp och att syftet varit att lura staten på skattepengar. Företagaren får även näringsförbud i sex år.

Merparten av hans bolag har nu gått i konkurs. Utöver det har han en rejäl skatteskuld till staten – drygt 5,8 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons