Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbo fick friande dom

En man från norra länsdelen har friats från ett åtal om grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Annons

Mannen skadades för många år sedan i en olycka och kunde inte återgå till sitt jobb. I stället fick han en ny anställning där han tjänade mindre. Försäkringskassan beslutade då att han skulle beviljas mellanskillnadslivränta. Det är en ersättning som kompenserar inkomstförlusten för någon som tvingas byta jobb på grund av en skada.

Mannen hade livräntan i många år, men under 2010 gjorde Försäkringskassan en allmän kontroll av personer med det här bidraget. Enligt Försäkringskassan visade kontrollen att mannen tjänat så mycket att hans rätt till livränta hade upphört.

Totalt skulle mannen ha kvitterat ut 287 000 kronor utan att ha rätt till det under fem års tid.

Det ledde till att han åtalades för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Men mannen har hela tiden nekat till brott och han har nu fått rätt av Örebro tingsrätt.

Den friande domen beror bland annat på att det varit oklart vilka uppgifter som ska ligga till grund för de komplicerade beräkningar som gjorts av mannens lön under den här perioden. Det är heller inte bevisat att mannen förstått att han skulle anmäla ändrad inkomst. Tingsrätten noterar att senast Försäkringskassan informerade honom om denna skyldighet var för över 25 år sedan.

Mer läsning

Annons