Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna sjukskriversig mer än genomsnittet

Länsborna sjukskriver sig mer än den genomsnittlige svensken. Och skillnaderna mellan länets kommuner är stora. En kvinna i Laxå är sjukskriven nära tre gånger mer än en man i Nora.

Annons

Försäkringskassans siffror för de tolv senaste månaderna visar att medeltalet för sjukpenningen generellt är lägre bland de som bor i välbärgade kommuner i södra Sverige och högre i mindre nordliga kommuner, med undantag av Jokkmokk som totalt sett har lägst antal utbetalningsdagar i hela landet.

Stad kontra landsbygd

Sjukpenningen går främst till de som är borta från jobbet längre än två veckor på grund av sjukdom. Den genomsnittlige länsbon har 7,1 sjukpenningsdagar per år. Flest dagar har Laxå och Ljusnarsberg. Friskast i länet är Noraborna och örebroarna.

Fördelningen överraskar inte Peter Allebeck som är professor i socialmedicin på Karolinska institutet.

– De som är mer arbetsföra och i aktiv ålder flyttar till städerna. De som är kvar på landsbygden är ofta mer sjuka. Men frekvensen styrs också av arbetsmarknaden, är det svårt att få jobb ökar sjukskrivningen. Man tenderar att hamna i den i stället för andra stödformer, säger han.

Skillnad mellan könen

Skillnaderna är stora mellan könen, kvinnor i länet har i snitt 10 sjukpenningdagar mot männens 5,9. I Laxå och Lekeberg har kvinnorna 11,4 dagar medan männen i Nora har 4,3 dagar. Det finns bara en kommun i hela landet, Norsjö i Västerbotten, där männen har en högre siffra än kvinnorna.

– I grund och botten speglar det samhället. Kvinnor dubbelarbetar och tar ansvar för familj mer än män, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan.

Forskning visar att ohälsoklyftan ökar efter att människor har blivit föräldrar för första gången. Innan de har barn märks inga stora olikheter mellan könen.

– Det bekräftar väl en ojämlik livssituation, säger Mathias Johansson.

Folks inställning

Jonas Frykman är professor i etnologi och har i ett flerårigt forskningsprojekt undersökt hur folk ser på att sjukskriva sig. Hans slutsats var att inställningen till Försäkringskassan också bidrar till siffrorna.

– Delar av norra Sverige hade en annan attityd när det gällde det än södra Sverige och då särskilt Götaland. De som avvek var framför allt Västerbottenområdet som sedan gammalt genomsyras av att man har en moralisk rätt att få understöd av staten för att man blivit åsidosatt vid tidigare tillfällen, säger han.

Sjukpenning

Källa: Försäkringskassan (TT)

Mer läsning

Annons