Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länskommunerna bra på att köpa miljöbilar

Kommunerna i Örebro län är bra på att köpa personbilar som är bränslesnåla och har låga koldioxidutsläpp. Bäst av länets kommuner var Degerfors, medan Askersund och Kumla ligger i botten.

Annons

Det visar den sammanställning över nya bilars klimatpåverkan som gjort av Trafikverket, Naturvårdsverket och Konsumentsverket.

137 personbilar

I Örebro län registrerades 137 personbilar i fjol med någon av kommunerna som ägare och brukare. Deras genomsnittliga koldioxidutsläpp var 133 gram per kilometer, rikssnittet låg på 142 g/km. Det placerar länet på delad femte plats bland de 21 svenska länen. Kommunerna i Örebro län satsade främst på snåla dieseldrivna personbilar. Nära 56 procent av kommunernas nyregistrerade bilar 2010 var dieseldrivna. Att jämföras med riksgenomsnittets 46 procent.

Tydlig signal

– Det är glädjande att kommunerna ger en tydlig signal om att de vill vara föregångare. Men det går utan tvekan att nå ännu längre med en tydlig politisk förankring av fordonsfrågorna vilket inte minst variationerna kommunerna emellan visar, säger Trafikverkets miljö- och hälsidorektör Lars Nilsson.

Kommunerna står bara för en liten del, eller 1,7 procent av alla nyregistrerade personbilar. Företag och privatpersoner svarar för merparten. Totalt registrerades 290 500 personbilar i Sverige 2010.

Mer läsning

Annons