Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken riskerar miljonböter 

Länstrafiken i Örebro ingick ett avtal med ett eget dotterbolag – utan någon konkurrens från andra bolag.
Därför rycker nu Konkurrensverket in och kräver att Länstrafiken ska betala miljonböter.
– Det finns inga garantier för att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Annons

Det var i samband med en upphandling av en beställningscentral som Länstrafiken inte konkurrensutsatte affären utan istället slöt ett avtal direkt med ett eget dotterbolag. Enligt Konkurrensverket är affären värd över 20 miljoner kronor – och kräver nu att Förvaltningsrätten i Karlstad delar ut böter mellan 1,5 och 1,9 miljoner kronor.

– Hanteringen av stora summor av skattebetalarnas pengar medför berättigade krav på affärsmässigt beteende, god framförhållning och kunskap om de gällande regelverken. När upphandlande enheter, som i de aktuella fallen, brister i dessa avseenden och helt underlåter att konkurrensutsätta omfattande kontrakt finns inga garantier för att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

– Konkurrensverket anser att detta är allvarligt och uppmanar alla som ansvarar för att resurssätta upphandlingsfunktionen på kommuner, landsting och statliga myndigheter att ge dessa funktioner tillräcklig strategisk vikt.

Mer läsning

Annons