Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingsplatser – ett sätt att få ner ungdomsarbetslösheten?

Annons

Det finns en scen i den klassiska filmen G. Den småstrulige Robban går in på en bilverkstad och frågar om det finns jobb. Han blir erbjuden ett jobb. På plats. Inga konstigheter. Förutsättningen är att han har klippt sig när han börjar klockan sju på måndag. Filmen är från 1982. Att arbetsmarknaden för ungdomar såg annorlunda ut då är ingen överdrift . Det var enklare att få jobb, helt enkelt. I dag, hösten 2010, är situationen annorlunda. Att göra som Robban gjorde i Staffan Hildebrands kultrulle funkar inte riktigt ...

I dag ligger ungdomsarbetslösheten på mellan 25-30 procent i Örebro län enligt SCB.

Det innebär att var fjärde ung människa upp till 24 år är arbetslös. Alarmerande siffror! Men sakta i backarna. Bakom de höga siffrorna döljer sig en annan verklighet. Det är väldigt många ungdomar som inte ser sig som arbetslösa. Snarare tvärtom.

För i ungdomsarbetslösheten räknas alla ungdomar mellan 15 och 19 år in – en grupp där de flesta studerar heltid på gymnasiet. Även studenter på universitetet är med. Och tillsammans blir gruppen stor. Riktigt stor. Uppåt 50 procent, enligt nationalekonomen Anders Forslund på Uppsala Universitet.

Oj, nästan hälften av de ”arbetslösa” ungdomarna är i själva verket fulltidssysselsatta. Och på ett vips har gruppen arbetslösa ungdomar halverats. Men det finns fortfarande saker som ”döljer” sig i statistiken. Många ungdomar som är arbetslösa är det under korta perioder, och det finns också en stor grupp som pendlar fram och tillbaka mellan studier och jobb.

Så då får gruppen halveras igen och mer rättvis siffra blir 7, 5 procent ungdomsarbetslöshet.

Och det är DÄR som själva KÄRNAN finns. I många fall handlar det om ungdomar som varit arbetslösa under en lång tid – och som också riskerar att fastna där. Ofta har de en sak gemensamt:

– En stor andel av dem här ungdomarna har inte gått klart gymnasiet, berättar Stefan Pettersson på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Efter en rundringning till en rad olika ekonomer och arbetsmarknadsexperter uppenbarar sig samma sak: De stora förlorarna är ungdomar som inte har gått klart gymnasiet. Orsaken enligt dessa experter? Stora brister i gymnasieutbildningen. Ett problem som blivit extra tydligt de senaste 10–12 åren.

Varje år lämnar omkring 30 000

elever gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Och det är just de här ungdomarna som löper extra stor risk att hamna utanför jobbmarknaden.

Nationalekonomen Anders Forslund pekar främst på en orsak till varför läget är som det är idag: Nämligen avskaffandet av de tvååriga yrkeslinjerna i gymnasiet på 90-talet och införandet av de mer teoretiska treåriga linjerna. Många tappade suget och hoppade av skolan.

– Att reformera yrkesutbildningarna i dag tror jag har störst effekt på att få ner ungdomsarbetslösheten, lyder Forslunds analys.

Både regeringen och oppositionen vill införa eller utöka olika former av lärlingsplatser. Folkpartiet vill satsa en miljard om året på 40 000 lärlingar i gymnasieskolan och Komvux. De rödgröna partierna vill satsa på lärlingsplatser för långtidsarbetslösa ungdomar.

Samtidigt är lärlingsplatser inte

helt oproblematiskt. Ur flera perspektiv. Kraven ökar hela tiden på arbetsmarknaden. Exempelvis förändras byggarbetares och bilmekanikers arbetsuppgifter från år till år. Och för att klara av det måste man ha med sig tillräckligt teori och praktisk utbildning från gymnasiet, menar Thomas Carlén, ekonom på LO.

Men faktum kvarstår: Lärlingsplatser på gymnasiet förkortar troligtvis inslussningen mellan gymnasiet och arbetslivet – och ungdomsarbetslösheten sjunker.

Arbetsförmedlingen spår i en rapport att de ungdomar som har hoppat av gymnasiet kommer att vara de stora förlorarna de kommande åren.För att återgå till Robban och filmen G. Om filmen hade spelats in i dag hade strulige Robban troligtvis gått på IV–programmet och tragglat mattetal istället för att mekat med bilar. Och hans framtid på arbetsmarknaden hade sett mörk ut.

Mer läsning

Annons