Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars tar motorsågen till Zagreb

Motorsågen är packad, och flyget är bokat. På torsdag åker Lars Strandell till Kroatien – för att för 14 gången ställa upp i motorsågs-VM.

Annons
I tävlingssammanhang är kvistarna konstgjorda för rättvisans skull. För Lasse Strandell tar det 17 sekunder att kvista en stock.Men när sågen är igång är han förstås säkerhetsklädd på vederbörligt sätt.

För 23 år sedan ställde Lars Strandell från Ljusnarsberg för första gången upp i VM i motorsåg. Två gånger har han korats till världsmästare i den individuella tävlingen, och han har också några guld från lagtävlingen.

– VM har utvecklats mycket under tiden men grundidén är den samma. Det handlar om att hantera motorsågen på ett säkert, snabbt och bra sätt, säger Lars Strandell.

I årets tävling, som avgörs i kroatiska Zagreb, finns 35 länder anmälda för att ta sig an de fem olika grenarna: precisionsfällning, kapa skivor på stock, mötande kap med två skär, kvistning och kedjebyte.

– Man tar tid och mäter precisionen i alla moment. Det gäller också att arbeta på ett säkert sätt så det inte händer några olyckor.

Intresset för mästerskapet har sjunkit i Sverige eftersom nästan all avverkning sker med maskiner i dag, enligt Lars Strandell. Han har representerat Sveriges tremannalag och tillsammans med flera olika tävlanden. I år åker han med Anders Saxholm från Hällefors kommun och Styrbjörn Kindströmer från Nora.

Mästerskapet startar på fredag och avgörs på söndag.

Det har blivit några medaljer tidigare.
Såna här saker kan Lasse Strandell också skapa med motorsågen.

Mer läsning

Annons