Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läste dotterns journal över 500 gånger

Den landstingsanställda kvinnan oroades över dotterns narkotikamissbruk och gjorde därför sökningar om hennes patientuppgifter över 500 gånger. Nu döms kvinnan för dataintrång.

Annons

Kvinnans relation med dottern var inte bra bortsett från några enstaka perioder och från flera håll hade hon genom andra fått höra hur dottern synts påverkad av narkotika på stan. Hon gjorde därför sökningar i landstingets databas för att se patientuppgifter och om dottern var vid liv.

– Det har känts som om jag nästan har varit i kontakt med henne på det här sättet genom att kunna se i systemet om hon lever och var hon är, har kvinnan berättat i ett polisförhör.

Totalt handlar det om 650 sökningar i databasen under drygt tre års tid, mellan 2011-2013. 560 av dem mot dottern och 79 mot dotterns pojkvän efter att kvinnan hade fått höra att även han var missbrukare. Elva av sökningarna gällde dotterns son som hon också var orolig över.

Det var dottern och hennes pojkvän som anmälde kvinnan, de hävdade att mamman röjt uppgifter och informaiton för socialkontoret som bara dotterns kurator kände till.

Kvinnan har erkänt brottet, men säger att hon inte känt till att det var olagligt att göra sökningarna. Hon döms nu för dataintrång och ska betala totalt 20 900 kronor i dagsböter. Hon ska också betala skadestånd på 22 000 kronor.

Mer läsning

Annons