Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt aldrig din hund vara lös i city”

En lösspringande hund som biter ihjäl ett rådjur i centrala Örebro. Händelsen väcker frågor om vad som gäller för hundägare. Hundexperten Ann-Sofi Westin lägger stort ansvar på matte och husse.

Annons
Koppla. Ann-Sofie Westin menar att man aldrig bör släppa sin hund lös i till exempel bostadsområden och inne i stan.

Tidigare i somras blev ett rådjur ihjälbitet av en lösspringande hund i Skytteparken i centrala Örebro. Hunden bet rådjuret på flera ställen mitt framför ögonen på vuxna och barn. Innan polisen och kommunjägaren hann fram till platsen försvann hunden.

Händelsen väckte starka reaktioner. Får hundar springa lösa? Vad har hundägare för skyldighet att ha uppsyn över sina djur?

Ann-Sofi Westin på Örebro hundskola-hunddagis föder upp schäfrar och har tränat alla typer av hundar under sitt yrkesliv. Hon menar att situationen i Skytteparken är mycket ovanlig. Men att det inte behöver ha handlat om en ouppfostrad hund.

– Situationen kan uppstå var som helst.

Att ha sin hund lös kräver mycket av ägaren, menar Ann-Sofi.

– I bostadsområden och i city ska man aldrig ha den lös. Det finns folk som är rädda för hundar och då spelar det ingen roll vilken hund det är. Det kan också finnas andra hundar och katter som blir skrämda.

Lagen säger dessutom att man under tiden 1 mars till 20 augusti måste hålla sin hund under extra stor uppsikt även ute i naturen. Det är den mest känsliga tiden på året när vilda djur får sina ungar.

– Då måste man koppla sin hund. Visst finns det de som har jättepli på sina hundar men man får inte glömma bort att en hund är en hund. En hare kan trigga i gång jaktinstinkten, säger Ann-Sofi som samtidigt understryker att hundar måste få springa och röra sig mycket.

– Jag släpper själv aldrig mina hundar mer än i arbetssyfte, som sök, uppletande eller så. Men jag cyklar och simmar med dem och har en stor plan på gården där de kan röra sig fritt. Att springa i snön är perfekt.

Vilka hundar går till attack?

– Det kan vara alla raser och det kan bero på tillfället – som med rådjuret. Man pratar om kamphundar ibland. Men vad är kamphundar? Alla hundar har de instinkterna. De hundar som attackerar är ofta de som har sitt eget ledarskap och som inte lyder sin husse och matte.

Alla hundar kan tränas till lydnad och inkallning, menar Ann-Sofi.

Bäst är att börja när de är valpar. Hon rekommenderar alla som köper en hund att gå en valpkurs.

– Det är mycket roligare att gå ut med en lydig hund.

Vad ska man göra om man går förbi en lös hund som inte ser lydig ut?

– Man tittar inte på den och GÅR förbi – inte springer!

Ann-Sofi säger ibland till hundägare att koppla sina hundar om hon är ute och går med sina schäfrar.

– Då får jag ofta till svar att just den hunden är så snäll. Men då säger jag på skoj att mina hundar inte är det och då kopplar de sin hund på en gång.

Kent Dahlström med hunden Hugo: 1.
Göran Wassberg med hunden Dixi:1.
Liselotte Karlsson med hunden Ruth:1.
Linnea Berggren med hunden Ossy – Ja, men bara på tomten. Han är inte så gammal än. Vi har inte lärt honom än.– Nej.
Peter Lööw med hunden Balder – Ja, i skogen, men inte i staden. Kommer det någon människa eller hund i skogen kopplar vi honom.– Nej.
Tobbe Andersson med hunden Kira – Ibland när jag är ute och går och det är folktomt och inga andra hundar är i närheten. Inte i staden.– Nej.

Mer läsning

Annons