Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 sägs upp på Laxå Pellets

Avsaknaden av riktig vinter med lägre energiförbrukning, skapade en oro hos de anställda på Laxå Pellets. Men att så många som 19 personer skulle komma att sägas upp var helt otippat.

Annons
Oväntat. Att det skulle komma att handla om så många uppsägningar blev en smärre chock, menar fackombudet Roger Prestberg.

Dagen efter beskedet att 19 personer sägs upp är stämningen förstås dämpad, men därför inte helt uppgiven. Om nu flaggan symboliskt halats till halv stång, så finns bland produktionspersonalen en tro att den ska kunna hissas i topp igen, senare i år.

Efter MBL-förhandlingarna som nu är klara står det klart att 16 anställda i produktionen, och tre säljare på tjänstesidan, i nästa vecka formellt blir uppsagda.

– Jag lyckades i förhandlingarna få tre istället för två kvar på produktionssidan, säger fackombudet i GS, Roger Prestberg, som nu tappar 16 fackmedlemmar.

Det var inte helt oväntat att något skulle hända, men omfattningen blev mycket större än man kunde tro. I första hand räknade man med att företaget skulle gå ner i skift.

– Vi har ju sett hur lagren växer. Hade det sålts vad som budgeterats hade vi klarat det här. Att det blev så här många hade jag aldrig tippat på, menar Roger.

Ingen av de uppsagda som fanns på plats vid NA:s besök ville uttala sig med namn och bild. Det lyser dock igenom att de tar beslutet med jämnmod. De har fortfarande en tro om att ”det här löser sig”, och att försäljningen snart ökar igen.

Ironiskt nog har vädret de senaste dagarna förvandlats till bister vinter.

– Det kom lite för sent den här gången, säger en anställd på produktionssidan.

Håller vintern i sig ett tag så kanske försäljningen vänder och ökar, lagernivån minskar, vilket kräver att nya produktionsdepåer måste köras upp. I Röfors har varken de som sägs upp, eller de fåtal anställda som är kvar gett upp än.

– Det finns allt ett ljus i mörkret, menar de.

Mer läsning

Annons