Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2011 flyttar Esabs lager

Mars 2011. Det är datumet för när Esabs lager flyttar till Belgien.
I dagsläget är det cirka 40 personer som berörs. Flytten kommer att göras trots att Esabs produktion av svetsutrustning har börjat öka.

Annons

Sedan många år tillbaka planerar ledningen för Esab att göra sju lager till tre huvudlager. Det innebär att Laxås lager kommer att flyttas till Belgien.

Tre gånger har flytten skjutits upp men det senaste budet är att i mars 2011 så flyttar lagret från Laxå för gott.

– Det är 35 till 40 personer som blir påverkade här i Laxå. Vi kommer att försöka hitta andra lösningar inom produktionen till dem. Den här omorganisationen är en stor förändring inom hela Esab och påverkar även våra leverantörer, säger Håkan Führ, platschef på Esab i Laxå.

Tre huvudlager

2007 skrev NA senast om den planerade lagerflytten. Då var hela flytten lagd i vänteläge av Esabs ledning i London.

Från Esabs ledning sade man då att den nuvarande leveransprocessen inte fungerar fullt ut. Därför måste det ske en förändring runt om i Europa så att det endast finns tre huvudlager.

I går informerades de anställa på Esab om hur det går för företaget.

– Det går bra. Lågkonjunkturen har vänt och vi har fått en ökad produktion. Det innebär att vi nu under våren har visstidsanställt cirka 15 personer. Vi kommer även att öka semesterbemanningen, säger Håkan Führ.

År 2008 var ett rekordår och företaget hade då cirka 600 anställda. Under 2009 kom finanskrisen och forsknings- och utvecklingsavdelningen flyttade från Laxå till Göteborg.

100 personer

Totalt slutade cirka 100 personer under året. De flesta som fick gå var visstidsanställda och inhyrd personal. Av de cirka 60 som arbetade på forsknings- och utvecklingsavdelningen fick flera fortsatt arbete på Esab, men på en annan avdelning.

Andra valde att flytta med till Göteborg. Några gick i pension och tre blev till slut uppsagda.

– Trots att konjunkturen har vänt så kommer vi att fortsätta att vara restriktiva med att nyanställa, säger Håkan Führ.

Esabs omsättning 2008 var cirka 1,25 miljarder pund och år 2009 hade omsättningen gått ner till cirka 1 miljard pund.

Mer läsning

Annons