Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 underskrifter lämnades  - kan bli folkomröstning

Det kan bli en folkomröstning om den nya skolorganisationen i Laxå. En namnlistan med över 500 underskrifter har lämnats över vid kommunstyrelsens möte.

Annons
Ivan Persson, ordförande i Hasselfors byalag, lämnade idag över de cirka 500 namnunderskrifterna.

Representanter för Hasselfors och Finnerödja byalag har idag lämnat in en namnlista med över 500 underskrifter till Laxå kommun. De som har skrivit på listan vill att det blir en folkomröstning kring beslutet om att flytta alla mellanstadieelever i årskurs fyra till sex från Hasselfors och Finnerödja till Laxå tätort.

– Det här var det sista vi kunde göra. Nu har vi gjort vad vi kan för att få behålla eleverna, säger Ivan Persson, ordförande för Hasselfors byalag.

– Tar de bort skolan så tar de bort hjärtat och en del av identiteten i bygden, säger Staffan Grenfält från Finnerödja byalag.

Det var i mars som byalagen i Hasselfors och Finnerödja började att samla in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om den nya skolorganisationen.

För att få till en folkomröstning krävdes det att minst tio procent av de röstberättigade skrev under. Nu har byalagen totalt samlat in över 500 namn.

Det räcker dock inte med att de tio procenten av de röstberättigade kommuninvånarna har skrivit under. Utan byalagen måste även ha kommunfullmäktigeledamöterna på sin sida. Om två tredjedelar av kommunfullmäktige motsätter sig en folkomröstning blir det ingen.

Folkomröstningen kommer nu att beredas och efter sommaren kommer det att tas ett beslut i kommunfullmäktigemöte om det blir en folkomröstning eller ej.

Mer läsning

Annons