Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annonsera efter elever

Laxå kommun har få skolelever. Nu föreslår Ylva von Scheéle (M) att kommunen ska locka elever från angränsande kommuner.

Annons

På senaste mötet för politikerna i barn- och utbildningsnämnden berättade verksamhetschef Margaretha Zetterlund vad Laxå kommun betalar, respektive får, för skolelever som går i en skola i en annan kommun än i hemkommunen. I dag går sex stycken elever i skolan i Laxå kommun men bor i en annan kommun. Dessa elever ger Laxå kommun 200 000 kronor i intäkter under året.

I och med detta väckte Ylva von Scheéle (M) idén att Laxå kommun kunde marknadsföra sina skolor mer och försöka locka skolelever från andra kommuner.

– I dag har alla rätt att välja sin egen skola, men man följer gamla vanor, säger Ylva von Scheéle.

Hon föreslår att kommunen ska försöka locka elever som bor nära Laxås kommungräns men i någon av kommunerna Degerfors, Lekeberg, Gullspång eller Askersund. Exempelvis kan den höga lärartätheten på Hasselfors skola passa elever som behöver en lugnare arbetsmiljö.

– Vi har bra skolor i Laxå, säger Ylva von Scheéle.

Verksamhetschef Margaretha Zetterlund håller med om att föräldrar och elever är nöjda med kommunens skolor. Men Laxå kommun kan inte skryta om någon bra rankning när skolorna runt om i Sverige granskas. Kommunen kan inte heller locka med generellt hög lärartäthet eller speciella skolprofiler.

– Vi måste gå ut med argument som vi kan stå för, säger Margaretha Zetterlund.

Dessutom måste Zetterlund kontrollera vad kommunallagen säger innan det blir aktuellt att marknadsföra Laxå kommuns skolor.

Mer läsning

Annons