Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket avskriver ärendet

Arbetsmiljöverket avskriver Lärarförbundets anmälan mot Laxå kommun. Lärarförbundet är nöjt med kommunens åtgärder.

Annons

I januari berättade NA att personalen inom skola och barnomsorg i Laxå kommun mådde dåligt. Pedagogerna riskerade att bli utbrända om inte Laxå kommun skärpte sin vikariehantering, menade Lärarförbundet och slog larm till Arbetsmiljöverket. Nu har Arbetsmiljöverket besökt kommunen och efter besöket har Lärarförbundet tagit tillbaka sin anmälan. Därför avskriver Arbetsmiljöverket nu ärendet.

Vikariehantering saknades

Lärarförbundet lämnade in sin anmälan till Arbetsmiljöverket därför att det saknas en central vikariehantering för kommunens skolor och förskolor. I anmälan skrev Lärarförbundets ordförande och huvudskyddsombud att pedagogerna själva fick ringa runt för att skaffa vikarier och då lämna barnen utan tillsyn. Dessutom var det brist på vikarier vilket gjorde att ordinarie personal ibland tvingas att arbeta övertid eller att ta hand om dubbla klasser.

Startar i höst

När Arbetsmiljöverket besökte Laxå kommun nu i mars berättade verksamhetschefen och personalchefen att kommunen kommer att starta en central vikariehantering till hösten. Fram till dess kommer rekryteringen att skötas av en assistent på skolkontoret. Det har även upprättats en vikarielista med 14 personer som har kompetens inom skola och barnomsorg. Dessutom kommer alla skolor och förskolor att göra en prioriteringslista över arbetsuppgifterna, så att personalen vet vad de ska fokusera på när det uppstår personalbrist.

I och med detta ansåg Lärarförbundet i Laxå att situationen var förbättrad och valde att ta tillbaka sin anmälan.

Mer läsning

Annons