Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag väckte många nyfikna

Laxå kommunarkiv finns numera i bibliotekets källare.
– Vi börjar få bättre ordning än flera andra kommuner, säger arkivarie Lena Gribing.

Annons
Skolofoto. Fotografier från 1980-talets Laxå lockade Göran och Britt-Marie Dahlberg och Marie Hjalmarsson.

Redan under fredagen invigdes det nya kommunarkivet med ett 30-tal deltagare. Under lördagen, i samband med Arkivens dag, som firades i hela landet, var kommunarkivet öppet för allmänheten. Lena Gribing guidade bland 1 500 hyllmeter rullhyllor i ljusa och fräscha lokaler.

– Jättekul att det blir ordning på det och bra att det hamnade här i huset.

Lena berättar att för ett tiotal år sedan började man titta efter en gemensam lokal för kommunens utspridda arkivmaterial.

– Det blev färdigbyggd i januari och då fick vi hit 27 lastpallar från en bergrumsdepå i Kvarntorp. Det var dammigt och skitigt något så bedrövligt, säger Lena.

I Yxhults arkiv satt arkivansvarige Rune Jansson och bläddrade i den gamla löneboken från Yxhults stenhuggeri AB under lördagens Arkivens dag.

– Här kan man se min farfar, Fritz, som var ornamentsstenhuggare. Han tjänade bra, 135 kronor på ackord år 1900 i januari. Som dagsverkare tjänade man bara 63 kronor, säger han.

Han berättar att många kommer hit för att de har hört att någon släkting har arbetat på stenhuggeriet. Många släktforskare intresserar sig för de gamla böckerna, men arkivet har även haft besök av en doktorand som behövde uppgifter till en avhandling.

TEXT OCH BILD:

PETER ERIKSSON

SOFIA BÖRJESSON

Läs mer i måndagens NA.

Mer läsning

Annons