Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årskurs 4 föreslås nystartas på Finnerödja skola

Uppdaterad 13.40. Redan från nu i höst vill den nya majoriteten i Laxå att årskurs 4 startas på nytt i Finnerödja skola. Kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) siktar på att beslutet kommer att tas på kommunfullmäktiges junisammanträde.

Annons
Byalaget som tidigare stred för sin skola kan nu närma sig en seger. Arkivfoto: NA.

- Det här är något som de flesta partier lovade i valet, och då ska vi också genomföra det, säger Bo Rudolfsson.

Det som föreslås är att årskurs 4 i Finnerödja återstartas från höstterminen nu efter sommaren, att nämnden tillförs 249 000 kronor utöver ram för ändamålet samt att förvaltningen utreder kostnader och förutsättningar för en eventuell start av årskurs 5-6 i Finnerödja från och med höstterminen 2016.

Det var dock ingen helt enkel väg när de fem partierna i Alliansen ( KD, M, V, MP och FP) tog fram förslaget.

- Det är ett givande och tagande. Att starta med årskurs 4 i Finnerödja är en kompromiss för att kunna komma igång redan nu till hösten. Hade vi inbegripit även årskurs 5-6 hade det dröjt till nästa höst.

Kommer ni att föreslå samma sak för Hasselfors?

- Hasselfors är svårare. I Finnerödja är barnantalet stabilt, men i Hasselfors fattas det just nu skolbarn för att kunna bedriva en hållbar skolundervisning. Men det finns samtidigt många förskolebarn.

- Därför känner vi att vi har några år på oss där att bestämma hur vi vill göra.

Hur långt Alliansens vilja att slå vakt om årskurs 4-6 i Finnerödja och Hasselfors räcker, beror även på kommande regeringsbeslut.

- Om vi till exempel blir lagmässigt bundna till att öka bemanningen inom äldreomsorgen, blir det mindre pengar över till skolan. Det är den krassa ekonomiska verkligheten att äldreomsorg och skola ställs mot varandra då vi inte själva har mycket pengar.

- Men årskurs 4 till Finnerödja törs vi utlova oavsett. Nämnden behöver endast en smärre investering på 249 000 kronor till främst komplettering av lärartjänster för att kunna börja undervisningen.

Socialdemokraterna i Laxå har själva kommenterat att de förlorade höstens val på skolfrågan. De hade då bland annat gått emot den folkomröstning som hölls i mars förra året, där 71 procent av de röstande ville att årskurs 4-6 skulle få gå kvar i kommunens ytterområden.

Se hela pressmeddelandet  här intill.

Mer läsning

Annons