Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktionsåret inleddes

Sorlet har lagt sig. Några sekunder efter tolvslaget höjer Jimmy Alexandersson rösten.
– Jaha, då var det dags för ett nytt auktionsår.

Annons
Röfors 13.24. Auktionen i gympasalen drog mycket folk och det var trångt om saligheten när de 249 utropen skulle göras. En del av besökarna längst bak såg ingenting och en del hörde ännu mindre.

I bänkarna nedanför honom i Folkets hus i Hallsberg sitter närmare hundra personer redo att bjuda på smått och stort. En del är samlare, andra väntar bara in sin porslinssamlande äkta hälft.

En timme senare efter upprepas proceduren i gymnastiksalen i Röfors.

– Hörs jag, undrade auktionsutroparen innan han satte full fart med att auktionera ut de första föremålen.

Även i Röfors var det packat med folk. En del av dem höll stenkoll på sina eventuella konkurrenter, medtävlarna i jakten på de bästa fynden.

Röfors 13.15. För att lyckas med fynden på en auktion är det allra viktigaste att vara bra påläst, ansåg Helena och Kjell Sundlin från Täby utanför Örebro. Man ska veta vilka grejer som kommer att auktioneras ut för att kunna kolla upp priser på nätet i förväg. Annars är risken stor att man betalar överpris. Under visningen ska man sedan kontrollera att de saker man är intresserad av är hela och skadefria. Sedan är det bara tålamod som gäller.- Men man får inte vara så inrutad att man inte köper något på impuls heller, man måste våga göra en chansning också, sa Kjell.Parets absoluta favoritinrop någonsin är en Josef Frank-soffa.- Det var en soffa som vi hade drömt om att få äga länge, så den var riktigt rolig att ropa in, sa Helena.
Röfors 12.54. Det gäller att veta hur konkurrensen ser ut . Rutinerade auktionsbesökaren Barbro Karlsson från Laxå hade inte bara kollat upp de föremål som ropas ut i förväg på nätet, hon skaffade också en överblick över konkurrenterna innan det hela drog igång. Hon kände igen flera av dem sedan tidigare. Barbro vet vilka som är vana auktionsinropare, om de är samlare för eget bruk eller om de köper in saker och sedan säljer dem vidare. Vad hon själv hade spanat in på dagens auktion var lite hemligt. Man vill inte att de andra ska se vad man hittat i förväg, så det gäller att vara diskret.- Ja för fasen, man får inte avslöja sig!
Röfors 12.44. Laxåbon Per Borg var mycket intresserad av ett gammalt fickur tillverkat i USA. Per är en hängiven klocksamlare och har flera hundra hemma. - Det började på en auktion på 70-talet, sedan har det fortsatt. Det finns så många olika modeller och sorter att man kan samla hur mycket som helst, konstaterade han. Det är mest väggklockor och bordsur nuförtiden, men en gång i tiden samlade han även på fickur. Det rejäla exemplaret fångade hans intresse på grund av dess annorlunda storlek.

Mer läsning

Annons