Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergskyrkan driver ideellt kafé

Kafét på tisdagar i Bergskyrkan har blivit en mötesplats för nyanlända i Laxå kommun. Här fikar och träffas mellan 60 och 80 personer.

Annons
Sköter kaféet. Tanja Hougaard, Anette Schön och Ronny Söder jobbar ideellt med asylkaféet i Bergskyrkan.

LAXÅ. Församlingen ville göra något för alla nyanlända som finns i kommunen och började för två år sedan.

– Vi förstod att det fanns ett stort behov, säger Tanja Hougard och Anette Schön, som arbetar ideellt med verksamheten..

I början hade kyrkan både pingisbord och öppen förskola i anslutning till kafét. Men i takt med att verksamheten växte fanns inte utrymme.

– Det brukar komma mellan 60 och 80 personer hit varje gång, säger Ronny Söder, pastor, som också arbetar med verksamheten.

Här möts människor från exempelvis Syrien, Afghanistan och Eritrea. Nu börjar också flyktingar från Ukraina dyka upp, berättar Tanja, Anette och Ronny. För många är asylkafét ett första möte med Sverige.

10-12 personer arbetar ideellt med kaféet och uppslutningen är god.

– Vi bjuder på kaffe och hembakt och efteråt har vi frivillig svenskundervisning i tre grupper för alla som vill, säger Tanja.

Även om Bergskyrkan är kristen så handlar inte kafét om religion.

– Vi predikar inte, och oavsett vilken religion man har ska man känna sig välkommen här, säger Ronny.

– Mötena ger otroligt mycket. Det är mycket jobb, men man får så mycket tillbaka av gästerna. Vi önskar att ännu fler kunnde vara med i det här, säger de.

Bergskyrkan har sökt och beviljats 30000 kronor från kommunens integrationsfond. Pengarna har de använt till att köpa in material till undervisningen.

Skratt. Anette Schön och pastorn Ronny Söder går igenom substantiv, verb och adjektiv. Grammatik kan vara både svårt – och roligt. Längst till höger Tanja Hougaard.

Mer läsning

Annons