Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar och satsningar

Under den senaste mandatperioden har social- och omsorgsnämnden fått spara många miljoner kronor för att komma i balans med sin budget. Anledningen är sänkta statsbidrag och ökade kostnader.

Annons
Lunch. Nanna Ljungquist, Svea Bjurström och Gustav Kindgren på Ramundergården i Laxå äter lunch. Idag lagas maten ute på de olika avdelningarna för att de äldre ska känna att det luktar mat.

Precis som barn- och utbildningsnämnden har social- och omsorgsnämnden fått spara mycket pengar under den senaste mandatperioden.

Avdelningar på äldreboendet Tivedsgården i Finnerödja tvingades stänga de senaste åren. Under år 2008 behövde social- och omsorgsnämnden spara över sju miljoner kronor för att komma i balans med sin budget.

Under året gjordes det bland annat besparingar inom hemtjänsten. Dagrehabiliteringen på Gläntan stängdes och ersattes med hemrehabilitering.

Under åren har det även skett omorganisationer och social- och omsorgsnämnden har fått tampas med anmälningar till länsstyrelsen och Socialstyrelsen om brister inom vården av de äldre.

I början av 2010 stängdes demensboendet på Tivedsgården.

Men det har även satsats en del på de äldre under mandatperioden. Under år 2008 byggdes verksamheten runt Frivilligcentralen upp på Postgatan tillsammans med Svenska Kyrkan, PRO och Röda Korset.

De rivningshotade hyreshusen på Bodarnevägen och Ramundervägen byggdes under 2008 och 2009 om till seniorboenden.

För att de äldre ska må bättre och få känna att de åker på utlandssemester byggdes Casselska rummet, även kallat Solrummet. Det invigdes år 2009.

Frågan är vad politikerna kommer att göra för att förbättra och utveckla äldreomsorgen ytterligare under nästa mandatperiod.

Mer läsning

Annons