Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse över beslut om flytt av Hasselfors skola

En sorgens dag i Hasselfors efter beslutet om att hela skolan flyttas till Laxå.

Annons
Flyttas. Hela Hasselfors skola, som består av moduler, ska flyttas till Laxå och Centralskolan. Det beslutades på ett extra kommunfullmäktige i torsdagskväll. Oppositionspartierna reserverade sig mot beslutet. Planen är att Hasselfors skola ska flyttas och ställas iordning under höstterminen. Vårterminen 2014 ska den nya skolan vid Centralskolan vara inflyttningsklar. Foto: Tove Svensson

Representanter från byalagen i Hasselfors och Finnerödja var med på kommunfullmäktigemötet och de var mycket besvikna på Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut att flytta hela Hasselfors skola, som består av moduler.

– Vi tycker det är dåligt att kommunledningen inte ser någon framtid i Hasselfors. Det här är det sämsta som kan hända för Hasselfors, säger Ivan Persson, ordförande i Hasselfors byalag.

När skolan flyttas får förskolan flytta till andra lokaler. Just nu tittar man på lokaler på Ryttarstigen i Hasselfors.

– Förskolelokalerna som de tittar på är inte ändamålsenliga, säger Ivan Persson.

Vad kommer ni att göra nu?– Vi får titta på vad vi kan göra för att förhindra flytten av skolan, säger Ivan Persson.

Byalaget i Finnerödja är även de besvikna på beslutet.

– Det är en nedmontering av ytterområdena. Alla bor inte i tätorterna. Restiden blir lång för barnen, säger Karin Johansson, från Finnerödja byalag.

Oppositionspartierna, M, FP, KD, MP och C ville i kommunfullmäktige att halva Hasselfors skola skulle flyttas till Laxå. Den andra halvan skulle vara kvar till förskolan och till biblioteket, som byalaget i Hasselfors planerade att driva vidare i egen regi.

– Majoritetens beslut blev tyvärr ett kortsiktigt beslut som inte tar hänsyn till utveckling av Hasselfors, säger Bo Rudolfsson (KD).

Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att han förstår byalagens besvikelse.

– Men vi ser ingen annan utväg för att få en bra utbildning och kunna utnyttja våra lokaler mest kostnadseffektivt, säger Tommy Holmquist.

Mer läsning

Annons