Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betongkonst fick nobben

Bidraget ”Bågar” som konstverk vid cirkulationsplatsen som byggs i Laxå har fått avslag av Trafikverket. Laxå kommun går vidare i frågan för att få till en utsmyckning.

Annons
Bågar. Trafikverket har avslagit konstverket ”Bågar” som utsmyckning i cirkulationsplatsen vid E 20 i Laxå då bågarna var i betong och metall. Nu tittar Laxå kommun på om bågarna kan skapas i ett trafiksäkert material så att ingen skadas om konstverket skulle bli påkört. Skiss: Kim Fagergren.

Konstverket ”Bågar” röstades fram att pryda den nya cirkulationsplatsen som byggs vid E 20 i Laxå. Konstverket innehåller tre stycken bågar i betong som sträcker sig mot himlen. De är fyra meter höga. Vid dessa finns tre stycken metallbågar som är två meter höga och som går igenom de höga bågarna.

Trafikverket har nu beslutat att inte lämna tillstånd för en placering av konstverket i rondellen, då ”utsmyckningen inte kan betraktas som eftergivlig anordning”.

Det betyder att konstverket inte är trafiksäkert.

– I den här typen av cirkulationsplats finns det ingen fri yta i rondellen där det får ställas ett oeftergivligt föremål. Stål och betong är oftergivliga material, säger Bengt Sjölund, trafikingenjör på Trafikverket.

Laxå kommun har beslutat sig för att gå vidare i frågan och bland annat titta på om betong- och metallbågarna kan skapas i ett mjukare material.

– Vi håller på att titta på ett material som är eftergivligt tillsammans med konstnären, säger Mats Fransson, tillförordnad kommunchef i Laxå kommun.

Läs mer i tisdagens tidning.

Mer läsning

Annons