Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekets stammisar hade bokprovning

Det är något speciellt med att vara den första som öppnar en bok. Den känslan fick ett gäng hängivna låntagare uppleva flera gånger om på onsdagskvällen, när Laxå bibliotek bjöd in till bokprovning.

Annons
Bokprovning. Bordet var fullt av nya böcker som Statens kulturråd skickat till Laxå bibliotek.

Laxå. Ett par gånger om året skickar Statens kulturråd ut ett antal utvalda böcker till kommunernas bibliotek. Syftet är att ”medborgarna ska få tillgång till en bred och kvalitativt värdefull bokutgivning”. Böckerna distribueras gratis till biblioteken. När böckerna kommer är det tradition i Laxå att bjuda in till bokprovning.

Höstens sändning innehöll sju kartonger. På plats fanns en samling vana boklånare, som hade anmält sitt intresse i förväg.

– Ni är våra stammisar och har första tjing på att låna de här böckerna. Det är bara att botanisera, sa bibliotekarien Anne Karlsson.

Det är en bred blandning i lådorna. Fakta, poesi, drama, romaner och serieböcker, både för barn- och vuxna. De flesta har kommit under året, och några är kända titlar som biblioteket redan hunnit köpa in. Då får biblioteken dubletter, vilket kan vara till nytta, särskilt i skolbiblioteken.

– Det är roligt att det finns så många böcker för ungdomar och unga vuxna, så kallad cross-over-litteratur, tyckte biblitekarien Rose Eriksson, som hittade del två i en serie som hon väntat på, boken ”Stjärnmärkt”.

Och det fyndades i kartongerna.

– Jag har hittat en historisk bok om drottning Filippa, som var gift med Erik av Pommern, visade Margareta Swenson.

Filip Wärn ska fördjupa sig i metallhantverk, i en bok som getts ut av Hemslöjdens bokförlag.

– Jag kan inget om det än, sånt är kul att läsa om, tyckte han.

Böckerna är inte inlagda i bibliotekets system ännu, så de försågs med tillfälliga etiketter innan de lånades hem.

Mer läsning

Annons