Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistra vintrar dyra för Laxåhem

Två stränga vintrar med mycket snö och många grader minus. Då blir det även minus i årsredovisningarna för Laxåhem och Laxå kommunfastigheter.

Annons
Tär hårt i kassan. Stränga vintrar kostar pengar när det ska snö- och halkbekämpas.

Bistra vintrar är den stora orsaken till röda siffror i boksluten för de två företagen. Laxåhem redovisar ett minus på drygt 1,2 miljoner för år 2010.

– Om vi inte haft snön och kylan skulle vi gått med vinst, säger Sören Skårsjö som är vd för både Laxåhem och Kommunfastigheter.

1,3 miljoner i kostnad

Under året har snö- och halkbekämpningen kostat Laxåhem 1,3 miljoner, och då är inte kylan medräknad. Hyresbortfallet blev dock lägre än väntat, och för närvarande står 54 av bolagets 575 lägenheter tomma. Efter den höga hyreshöjningen för år 2010 med 2,9 procent, så backade man lite för innevarande år med en höjning på 1,5 procent.

– Vi måste ha en av länets lägsta höjningar för i år, gissar Skårsjö.

Hoppas på holländare

Men givetvis jobbas det hårt för att fylla de tomma lägenheterna med boende. Sören Skårsjö tror att Hollands-projektet kan ge en del nya hyresgäster för Laxåhem.

När det gäller Laxå Kommunfastigheter så visar förra årets resultat ett minus på närmare 1,8 miljoner. Även där är den större delen av förlusten avhängig de snörika och kalla vintrarna, vilket tärt hårt på ekonomin, enligt årsredovisningen.

– Vi har helt enkelt för lite pengar till underhåll. Det täcker inte det akuta underhållet som uppstår under året.

Ingen akut kris

Trots förlusterna har företagen hyggligt med eget kapital. 10,3 miljoner för Laxåhem och 18,4 för kommunfastigheter.

– Det finns ingen akut kris, konstaterar Sören Skårsjö.

Mer läsning

Annons