Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blöt men trivsam marknad

Trogna återkommande knallar och trogna återvändande besökare. Ett konstaterande från Finnerödjamarken, med tillägget att inte heller regnet visade otrohet under marknadsdagen.

Annons
Pengar i pôtta. Två fattighjon tiggde ihop pengar åt teaterensemblen, så själva blev de inte så rika på potten i pottan.

Förra året regnade det på eftermiddagen. I går var det tvärtom. Solen till och med värmde besökarna under eftermiddagen på hembygdsgården och Paradistorg, där hembygdsföreningen stod för arrangemanget. Paradistorg är den forna marknadsplatsen med anor så långt tillbaka som till 1600-talet.

Sedan startades marknaden om för runt 35-40 år sedan genom bland andra krögaren på Finngården, Arne Adamssom.

– Man försökte med marknad på olika platser här i Finnerödja. Kvarnen var en sådan, men sedan blev det här på Paradistorg, berättar lokalhistorikern Alf Pettersson.

Karamellförsäljarna Svempa Larsson och Marita Fält från Örebro har återvänt till Finnerödja som knallar alla år efter nystarten.

– Förr fanns det bönder här som sålde sina grödor, det erbjöds kålsoppa och annat som inte finns i dag. Jag saknar alla tanter med fullpackade kassar med frukter av alla slag, säger Marita.

Marknaden följer förstås tidens gång, och i dag är det mycket nytt under presenningstaken. Dvd-filmer, tv-kanals erbjudande, moderna leksaker, våtservetter för glasögon, drömfångare, panflöjter, smycken samt kläder i alla former och storlekar.

För föreningarna, bland andra Finnerödja frikyrkoförsamling, är marknaden ett tillfälle för att marknadsföra sitt ideella arbete.

– Den är väldigt viktig för oss. Vi säljer lotter och intäkterna går till fraktkostnaderna för hjälpsändningar till Lettland, berättar Barbro Johansson.

Det finns således en hel del lovvärt under marknaden. Sedan är den givetvis även en stor återvändardag. Bekanta träffas och slänger käft med varann under trevliga former.

Mer läsning

Annons