Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömd historia ska väckas till liv

Utanför Finnerödja finns en nästan bortglömd historia. Där hade resandefolket en boplats innan de drevs bort. Örebro läns museum ska nu väcka minnena om Krämarstaden till liv igen.

Annons

Det är inte många i bygden som minns resandefolkets avtryck i Finnerödja. Det är i alla fall vad Helen Sannerstedt, intendent på Örebro läns museum, tror.

– Det finns inga människor kvar som bott där, men kanske finns barn och barnbarn till Finnerödjabor och resande som vet något. Jag vill nysta fram historien och samla in berättelser om platsen, säger hon.

Bildas en by

År 1903 köper en man från resandefolket en bit mark på Myra några kilometer utanför Finnerödja. Han upplåter den åt andra resande som bygger hus och det bildas en by med så många som 150-200 invånare under en 20-årsperiod. I folkmun kallades platsen för Krämarstaden.

– Det var för att männen brukade åka till marknader, där de sålde hästar och hantverk bland annat. Det är ovanligt att man kan se spår efter fasta boplatser, men det finns på några ställen i Sverige.

Resandefolkets historia är kantad av övergrepp och utfrysning. Och kring 1920 fördrivs även de resande i Krämarstaden från sin boplats.

– Kommunen ville få bort dem och en grupp fördrivs med påkar och sätts på tåg därifrån. Det här är ett väldigt laddat ämne, säger Helen Sannerstedt.

Uppmärksamhet

Det är just därför historien förtjänar att uppmärksammas, menar hon.

– Den är inte skriven av resandefolket själva och därför utgår den från den normativa gruppen. Minoriteten har inte fått berätta sin historia.

I museiprojektet hoppas hon nu hitta personer som minns och kanske även finna fotografier på platsen och människorna. Om det är folk från trakten som har äger föremål som resandefolket tillverkat, så får man gärna lämna in dem till länsmuseet, så att man kan visa upp dem.

Husgrunder

Under våren har Örebro läns museum en utställning, (O) mänskligt, som handlar om rasbiologi. Där kommer en programpunkt att handla om resandefolket.

I dag finns bara husgrunder kvar där boplatsen en gång låg.

– Tanken är att det kan bli ett kulturreservat med informationsskyltar, där folk kan gå omkring själva, säger Helen Sannerstedt.

Elin Logara

0581-84432

[email protected]

Mer läsning

Annons