Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bun jobbar med osthyvel

2010-års budget slutade på minus för barn- och utbildningsnämnden. Nu arbetar man efter osthyvelprincipen berättar Margaretha Zetterlund, verksamhetschef.

Annons

– Vi har för mycket verksamhet för den tilldelade budgeten, säger Margaretha Zetterlund, verksamhetschef barn- och utbildning i Laxå.

Färre kommuninvånare ger mindre pengar till nämnderna vilket gjorde att den budgetram som barn- och utbildningsnämnden fick att förhålla sig till 2010 var allt för liten. Under perioden januari till november gjorde nämnden ett underskott på drygt 1,7 miljoner. Vad den slutgiltiga summan blir för 2010 vet man inte än, berättar Siv Berg, ekonom på Laxå kommun. Detta var första året som nämnden inte klarade att hålla budgeten, berättar Margaretha Zetterlund.

– Vi kunde inte göra några förändringar, de beror på politiska beslut.

För att få rätsida på ekonomin under 2011 arbetar barn- och utbildning i Laxå nu efter osthyvelsprincipen där extrautgifter som utbildningar och resor prioriteras bort. Men det krävs även större besparingar.

– Vi behöver minska bland personalen eftersom vi har en övertalighet nu.

När elevunderlaget krymper måste även lärartjänster bort. Om detta kommer att ske i form av naturliga avgångar eller om kommunen tvingas att avskeda vet Margaretha Zetterlund ännu inte.

– Vi har inte fått personalanalysen ännu. Men vi förändrar inte mitt i en termin, det blir till nästa läsår.

Den sista januari ska barn- och utbildningsnämnden ta arbetsbudgeten för 2011.

Mer läsning

Annons