Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina kollar korna

Kor ska ha det bra på grönbetet. Nu kontrollerar djurskyddsinspektören Carina Hanell och hennes kollegor på länsstyrelsen i Örebro hur kossorna verkligen har det under sommaren.

Annons
Grönt är skönt. Kor har rätt att vara ute på bete minst sex timmar per dag under sommarmånaderna. Hos Johan von Scheele på Bålby herrgård utanför Hasselfors är korna ute nästan hela dygnet.

Det finns regler hur korna ska ha det på betet. Under sommaren ska mjölkkorna i Örebro län vara ute på bete minst sex timmar per dygn tre månader i sträck. Därför genomför nu djurskyddsinspektörer kontroller på gårdar där det finns mjölkkobesättningar. Bålby utanför Hasselfors är en sådan gård.

140 mjökkor

– Här har vi cirka 140 mjölkkor, berättar Johan von Scheele när han visar Carina Hanell runt på gården högt uppe på åsen med utsikt över sjön Teen.

– Vi vill att korna ska vara ute så mycket som möjligt, säger Johan.

Tack vare att det finns så kallade mjölkrobotar i ladugården sköter korna själva det här med att vara inne eller ute under sommarperioden. När det är dags för mjölkning går de självmant in och blir mjölkade. När det är klart går de ut om de själva vill.

– När det är för gassande solsken kan de bli kvar inomhus under kortare perioder, förklarar Johan.

Slarv förekommer

Carina Hanell är nöjd med det hon ser på Bålby. Men det finns gårdar där nötkreaturen inte kommer ut på bete som de ska.

– På en gård kom inte korna ut alls, berättar Carina.

I det fallet var det 140 mjölkkor som inte fick sin betesrätt tillgodosedd.

”Brist på bete”

– Vanligast är det att det slarvas med att släppa ut kvigor äldre än sex månader. Djurhållaren skyller då på brist på bete eller att kvigorna växer sämre om de släpps ut på grönbete, menar Carina.

Varning innan åtal

De lantbrukare som missköter sig i år får en tillsägelse. Om bristerna kvarstår även vid nästa års kontroll får de ett föreläggande från länsstyrelsen om åtgärder. Nästa steg är en åtalsanmälan, förklarar Carina.

I vissa fall är det tillåtet att hålla korna inne även under sommaren. Det vara så att korna är sjuka, till exempel juverinflammationer eller när det snart är dags för korna att kalva. Men då ska detta noga dokumenteras, säger Carina.

Alla besöks

I Örebro län finns cirka 100 mjölkkobesättningar och länsstyrelsen besöker alla gårdarna.

– Det är viktigt att korna kommer ut på bete helt enkelt för att de mår bra av det. Det blir friskare kor, de får till exempel bättre klövar, berättar djurskyddsinspektören när hon just avslutat sitt besök på Bålby och åker vidare till nästa gård.

Mer läsning

Annons