Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt företag vill bygga bostäder i Laxå

Laxå kommun har fått erbjudande om att sälja 17 tomter vid Förvaltarstigen och Grevstigen till företaget IFH Properties. Företaget vill bygga nya hus där.

Annons
Förvaltarstigen

LAxå. Tomterna vid Oxhagen är så kallade enkronastomter och förbereddes med avlopp för byggnationer för flera år sedan för att sälja för nybyggen. Men de har hittills inte blivit sålda.

Under våren har IFH Properties och Laxå kommun fört diskussioner om tomterna. Företaget äger och förvaltar idag cirka 100 lägenheter i Laxå genom företaget Laxbo. Företaget har erbjudit sig att köpa tomterna.

– Om vi får köpa tomterna är tanken är att bygga enplans hyreshus för familjeboende. Första etappen tänker vi oss tio hus, sedan får vi se, säger Peter Bjerregaard, vd för IFH Properties.

Han funderar både på att bygga parhus eller enkelhus.

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen fastställdes ett pris för tomterna. Kommunstyrelsen beviljar att sälja tomterna för 15000 kronor per tomt, alltså 255000 för alla 17 tomterna. Även kommunfullmäktige ska ta ställning till detta pris.

– Det är först när kommunfullmäktige fattat sitt beslut som vi med säkerhet vet om vi ska dra igång, säger Peter Bjerregaard.

Han ser ljust på framtiden i Laxå. Företaget har funnits här sedan 2006.

– Jag har lärt känna Laxå och det har hänt mycket positivt de senaste åren. Att bygga i Laxå är ett sätt för oss att vara med i utvecklingen, säger Peter Bjerregaard som till vardags också jobbar som advokat.

De flesta av IFH Properties lägenheter är idag uthyrda i Laxå, och därför vill man nu utöka beståndet.

Med priset på tomterna följer ett villkor. IFH Properties betalar en optionspremie på 25500 kronor sju dagar efter att kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft. Optionspremien tillfaller kommunen om inte IFH Properties uppfyllt villkoret att bebygga minst 10 av de 17 tomterna senast vid utgången av 2017. Kommunen kan då också köpa tillbaka samtliga tomter till samma belopp som IFH Properties betalat, det vill säga 255000 kronor minus optionspremien som tillfaller kommunen.

Förutom planerna på nybygge i Oxhagen, funderar Peter Bjerregaard på att utveckla fastigheterna på Järnvägsgatan. Men de planerna ligger än längre fram i framtiden.

Kommunstyrelsen är positivt inställd.

– Vi tycker det här är väldigt spännande, det är många år sedan det byggdes nya fastigheter i Laxå. Dessutom behövs nya lägenheter, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Om tomterna ska säljas till IFH Properties, och till vilket prism beslutas på nästa sammanträde i kommunfullmäktige den 10 juni.

Mer läsning

Annons