Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåtiden är framtiden

Tivedstorp. De gamla metoderna är framtiden. Det tror Berit Karlsson, som sedan flera år mjölksyrar grönsaker och rotfrukter för att öka hållbarheten.

Annons
Speciell smak. Många av deltagarna i höststöket hade inte smakat surkål tidigare, men tyckte det smakade bra. På bilden Suzanne Pedersén, Lisbeth Karlsson, Berit Karlsson och Karin Larsson.

Det är framtidsvecka, och fokus på det som är hållbart även i framtiden. I går höll Berit Karlsson i en kurs på Tivedstorp i hur man mjölksyrar vitkål. Metoden är urgammal och syftet är att grönsakerna ska hålla sig längre.

– Jag tror att det här är en trend som kommer. Allt fler börjar odla sina egna grönsaker, och på hösten inser de att de inte vet vad de ska göra av allt, säger hon.

Själv är Berit Karlsson självförsörjande på grönsaker i och med att hon kan spara dem så länge. Hon tror att vi måste börja lära oss hur man tar till vara det som faktiskt går att odla uppe i Norden, så att vi inte behöver belasta miljön med att importera massa grönsaker söderifrån.

– Jag tror att de yngre nappar på det här. 90-talisterna börjar bli intresserade av att odla. De ser hela sammanhanget. De är måna om vad de äter och vill ta till vara det som man kan odla här, säger Berit Karlsson.

En av de som fick prova på att mjölksyra vitkål var Karin Larsson från Vretstorp.

– Jag tycker det är roligt med mat och traditionell matlagning, och så tycker jag att de här kunskaperna är viktiga att bevara. Att kunna ha mer av självhushållning är en dröm. Men det kräver mycket tid, och det är ofta det som det faller på, säger hon.

Hon hade höga förhoppningar på söndagens kurs, men de infriades med råge.

– Det var roligt. Och det var enkelt att göra. Jag trodde det skulle vara mer komplicerat, säger Karin Larsson, som lovade att hon skulle försöka få tag på närodlad vitkål och prova själv hemma i köket.

Höststök. Ulla Bergkvist får hjälp av Berit Karlsson att göra i ordning sin burk med vitkål som ska mjölksyras.
Speciell smak. Många av deltagarna i höststöket hade inte smakat surkål tidigare, men tyckte det smakade bra. På bilden Suzanne Pedersén, Lisbeth Karlsson, Berit Karlsson och Karin Larsson.
Lång väntan. Vitkålen ska stå i olika temperatur under den närmsta tiden för att få rätt smak.

Mer läsning

Annons