Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De glömda barnen

I veckan fick alla elever i mellanstadiet och högstadiet i Laxå kommun se ett drama om hur det kan vara att växa upp med föräldrar som lider av alkoholism.

Annons
Missbruksproblem. I går fick alla elever i mellanstadiet och högstadiet i Laxå kommun se i ett drama hur det kan vara att växa upp med en pappa som är alkoholist.

Pjäsen handlade om en 14 årig pojke vars pappa var alkoholist och hur deras vardag var. Efter föreställningen blev det en diskussion om vart barn till föräldrar som är alkoholister kan vända sig.

– Barnen kan ringa till BRIS, Barnens rätt i samhället, sade en tjej i publiken.

– De kan också kontakta polisen eller någon kompis föräldrar, sade en kille.

– Helt rätt. Det viktiga är att det finns hopp och hjälp att få. I dag är det över 400 000 barn som växer upp i familjer med missbruksproblem, sade Marcus Bellatreccia, som själv växte upp med en mamma som var alkoholist.

Dramat ”Bengtsson på dörren” spelades av Marcus Bellatreccia och Björn Kruse från utbildningsföretaget Adesso productions.

Hjälp finns i Laxå

Med hjälp av pengar från länsstyrelsen kunde Familjecentralen Killevippen visa alla eleverna pjäsen. Tanken var att informera barn och ungdomar vart de kan vända sig.

I Laxå finns ”Stegen”, en gruppverksamhet för barn och ungdomar med anhöriga som har missbruksproblem, psykiska problem eller där det förekommer våld i nära relationer.

– Vi har hållit på i fem år med ”Stegengruppen”. Vi träffas en gång i veckan på vårdcentralen. Sedan gör vi en del utflykter och pysslar, säger Marie Forslund som arbetar med ”Stegen” på Familjecentralen Killevippen tillsammans med Camilla Rapp.

Mer läsning

Annons