Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det dröjer med stor rondell

Det kan ta minst två år innan det byggs en rondell i korsningen E20 och väg 205 i centrala Laxå. Kostnaden för projektet beräknas i dag till upp emot 15 miljoner kronor. Pengar som Trafikverket inte har.

Annons
Dyr korsning. Det kostar 15 miljoner kronor att bygga om korsningen i centrala Laxå till en rondell.

Orsaken till det planerade vägbygget är att öka framkomligheten och trafiksäkerheten för bilister och oskyddade trafikanter i korsningen.

Trafikverket har en begränsad budget och en stor del av den nu aktuella potten har gått åt till ombyggnationen av trafikplatsen Adolfsberg vid den södra infarten till Örebro, berättar Andreas Asp på Trafikverket.

Dyrare än tänkt

Rondellen i Laxå har blivit mer än dubbelt så dyrt än vad som först var planerat. Det är den främsta orsaken till att projektet ”lagts på is” ett par år. Rör och ledningar under vägbanan samt att det finns en gångtunneln i korsningen är faktorer som fördyrar projektet.

– När det blir fråga om broar, drar kostnaderna iväg, menar Andreas Asp på Trafikverket.

Det är en stor konkurrens om anslagen till trafikprojekten i landet och även här i regionen. Vissa kommuner har då valt att betala Trafikverket pengar i förskott för att arbetet ska komma i gång. Det har hitills inte varit aktuellt i fallet med rondellen i Laxå, menar Andreas Asp.

Trafikverket ser gärna en fortsatt dialog med kommunen för att göra det möjligt att påbörja bygget av rondellen så snart som möjligt.

Mer läsning

Annons