Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussioner i KF

Kristdemokraternas interpellationer ledde till diskussioner på kommunfullmäktige i går kväll. Vidareutbildning handlar om ekonomi, menade majoriteten. Vi kan inte bara tänka pengar utan måste värna om personalen, poängterade oppositionen.

Annons

Gårdagskvällens kommunfullmäktige i Laxå gick i debattens och diskussionens tecken. Två av punkterna på dagordningen som ledde till diskussioner mellan majoriteten och oppositionen var kristdemokraternas två interpellationer, som NA tidigare har berättat om.

Positiv till båda

Båda interpellationerna var ställda till social- och omsorgsnämndens ordförande Annette Gustafsson (S). I den första frågar KD om Laxå kommun kommer att söka pengar för att införa en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen. I den andra interpellationen vill KD att Laxå kommun ska vidareutbilda äldreomsorgens personal genom det så kallade omvårdnadslyftet.

Social- och omsorgsnämndens ordförande Annette Gustafsson svarade att hon var positiv till både värdighetsgarantin och till omvårdnadslyftet.

– Dock kostar alla utbildningar av kommunanställda en hel del pengar eftersom kommunen måste ta in vikarier under utbildningstiden, pengar som kanske inte finns just nu, poängterade Annette Gustafsson.

Ingen budgetfråga

Men KD ville inte att omsorgen för de äldre och de äldres värdighet skulle bli en budgetfråga. De ansåg att Laxå kommun måste satsa på utbildning för att kunna rekrytera personal till äldrevården och att värdighetsgarantin handlade om respekt för de äldre.

– Vi som politiker kan besluta hur vi ska se på de äldre i vår kommun, sa Bo Rudolfsson (KD).

Berömde utbildning

KD berömde den etik-utbildning som Laxå kommun har genomfört för all personal. Men partimedlemmarna påpekade samtidigt att kommunen måste fortsätta att utbilda personalen för kunna konkurrera med andra kommuner och för att höja statusen för yrket. Dessutom innebär inte en etikutbildning att personal och chefer faktiskt praktiserar den i vardagen, påpekade Bo Rudolfsson.

– Vi har haft olika olyckliga incidenter som vi hoppas kunna undvika i framtiden, sa Rudolfsson.

Mer läsning

Annons