Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren viktiga på Sannerudsmarken

Sixten är på permission från sitt jobb inom Göta kanal där han drar båten M/S Bellevue till vardags. Troget visar han upp sig för besökarna på Sannerudsmarken, för en oxe måste ju marknaden ha!

Annons
Oxen Sixten personifierar Sannerudsmarken. Det är sjunde året han vikarierar för de två andra oxarna, som fick avlivas, berättar körkarlen Henrik Lindeborg.

Sannerudsmarken, som fyllde bygatan i Sannerud under lördagen, lockade mängder med folk från när och fjärran.

Det är många som vill klappa Sixten, som nästan kommit att personifiera Sannerudsmarken de senaste åren. Ett tydligt tecken på att just den här marknaden är lite udda, och håller hårt på de gamla traditionerna. Ägaren Henrik Lindeborg visar att Sixten kan göra vacker tass (eller klöv).

.– Man behöver ju inte vara dum bara för att man är nöt! konstaterar han och klappar oxen kärleksfullt.Han berättar att Sixten till vardags är anställd för att dra båten M/S Bellevue på Göta kanal, men att han brukar få permission för att kunna medverka på Sannerudsmarken.

– Vi kör så länge oxen håller. Annars blir det väl min skyldighet att ta hit en annan, för att jag inte ska behöva löpa gatlopp här, konstaterar Henrik innan han drar iväg på ytterligare en åktur med förväntansfulla marknadsbesökare på vagnen.

Det är inte heller alla marknader där man kan köpa levande djur. Lena Ramberg behöver köpa på sig lite nya hönor och tuppar, eftersom räven tog en stor del av familjens sällskapshöns under sommaren. För de slantar som är kvar får hon med sig två ulliga gula kycklingar, som det ska bli spännande att se vad de utvecklas till.

– Jag rekommenderar alla som har möjlighet att ha höns. Jag kan sitta och titta på dem i timtals. När man kallar folk för hönshjärna är det egentligen en komplimang, de är faktiskt väldigt smarta, säger hon.

Knallen Siv Johansson står på Sannerudsmarken för andra året. Det är en trevlig marknad, tycker hon, och hon får sälja bra av sina egentillverkade 3D-kort, och sina nåltovade ulltomtar och djur.

Maivor Johansson fastnar för de glittrande korten av änglar och blommor.

– Vi kommer från Hjo, men brukar åka hit för det är så trevligt. Det är lite annorlunda, inte som andra marknader, utan det finns mer nyttiga grejer, säger hon.

Lena Ramberg köper på sig lite nya hönor från Kent Backman och Conny Blom.
De vackra 3D-kort som Siv Kindgren tillverkar lockar Maivor Johansson, som köper några stycken med änglar.
Emelie Wiberg har tagit upp en gammal släkttradition och bakar lappkakor åt marknadsbesökarna.
En riktig charmknutte tycker Sara och Linda Blomqvist att oxen Sixten är.
Det är tydligt vilka som förväntas lockas av motormarken.

Mer läsning

Annons