Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen precis på gränsen

Hårt arbete, men en dröm som blir sann. I helgen kan Caroline och Magnus Almfelt öppna sin ranch på riktigt. Invigningen är en del av ”Sköna maj” som startar på lördag.

Annons
Redan i gång. Hästpensionatet på CM Ranch har redan smugit i gång. Elva hästar i blandande raser finns nu på gården, fyra är Carolines och Magnus egna, resten är inackorderade. I vintras gick 16 hästar på           gården.

Precis på gränsen mellan Närke och Västergötland, djupt inne i de trolska Tivedsskogarna ligger CM Ranch. Stora hagar, inbäddade i ljusgrön vårgrönska, omgiven av skog och kuperad terräng. En riktig idyll.

– Ja, nu är det fantastiskt. Men visst händer det att man undrar vad man håller på med. Sådär i januari när det är blött, lerigt och mörkt, och man har 16 hästar som vill ha mat, säger Caroline Almfelt med ett skratt när hon tar emot på gården.

Här i Uggletorp har Caroline bott i 20 år, sedan hon tog studenten. Under många år hade hon turridning på nordsvenska hästar. Mycket har ändrats sedan dess och nu driver hon gården tillsammans med sin man Magnus. CM i gårdsnamnet står just för deras förnamn.

– Det låter lite roligare än Caroline och Magnus jordbruk, ler Caroline.

Paret träffades för tre år sedan över internet.

– Vi fick vårt eget ”bonde söker bonde”. Det var komiskt att träffas på internet och upptäcka att det var två mil mellan våra gårdar.

Magnus gård i Lindhult har de fortfarande kvar, men de bor ihop i Uggletorp. Det är också här den stora satsningen sker. Caroline jobbar enbart i egna företaget, medan Magnus fortfarande är heltidsanställd som maskinreparatör.

– Målet är att vi båda ska kunna jobba hemma.

Caroline tar med mig runt på gården och visar, med den sällskapliga katten Kattis som ständig följeslagare. Vi hälsar på den lilla föräldralösa kalven Harry, som Carolines två döttrar döpt efter Harry Potter eftersom han heller inte har några föräldrar. Vi doftar härligt läder i sadelmakeriet, spanar ut över de betande djuren i kohagen, och går ner till hästhagen där elva hästar finns. Fyra är familjens egna, resten är inackorderade. En stor del i företaget är nämligen hästpensionat.

– Man kan ha kommit till en punkt i livet när det tillfälligt är svårt att ta hand om sin häst. Flera av hästarna är här på grund av graviditet eller småbarn, eller utlandstjänst och utlandsstudier.

På en kulle ligger en nybyggd trailbana. Här kan häst och ryttare lära sig att lösa olika problem som att öppna grindar och gå över broar. Planen är att hyra ut banan och ge kurser.

– Man måste vara påhittig och stå på flera ben när man driver företag här ute, annars går det inte.

Att paret delar ett stort djurintresse går inte att ta miste på. Deras bröllopsresa gick förra året till USA för en 30 dagar lång hästträningskurs. De passade också på att få inspiration till sin ranch.

– Många säger att det är häftigt att vi vågar satsa så stort. Men vi är inte såna som bara pratar om vad vi vill göra, utan vi gör det. Även om det kan ta tid.

Mer läsning

Annons