Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektivisera och tänk nytt

Oppositionen vill spara ytterligare en miljon inom social- och omsorgsnämnden. De anser att det är dags att tänka nytt och effektivisera.

Annons

I går berättade NA om majoritetens sparförslag inom social- och omsorgsnämnden. Ett förslag som oppositionen inte skriver under helt och hållet:

– Majoritetens budget slutar i princip på noll. Vi anser att det är nödvändigt med en budget som ger ett överskott, säger Richard Nygren (M), oppositionsledamot social- och omsorgsnämnden.

Han berättar att kommunfullmäktige tog ett enhälligt beslut angående preliminära budgetramar för 2011 i början av förra sommaren. Det är dessa ramar som oppositionen fortsatt att arbeta efter. De motsätter sig inte majoritetens sparförslag men anser att de inte räcker.

– Börjar vi på noll finns risken att vi hamnar på minus och det får vi absolut inte göra, säger Richard Nygren.

Oppositionen har inte tagit fram några konkreta sparförslag men hänvisar till tjänstemännens utredning från i höstas.

– Vi vill utreda de förslagen ytterligare.

Finns det inte en risk att verksamheterna försämras om kommunen sparar mer pengar?

– Vi anser att vi kan effektivisera mer. Vi vet att personalen ute på verksamheterna har många bra förslag, och det är ju de som kan detta bäst.

Vill ni lägga ner någon verksamhet?

– Vi har inte tagit ställning till att lägga ner något specifikt. Men jag tror att majoriteten kommer tvingas att ta ställning till det.

Richard Nygren menar att behovet av platser inom äldrevården kommer att förändras.

– Äldre efterfrågar inte samma saker nu som för 20 år sedan. Många vill ha ett mer flexibelt boende och vill i större utsträckning bo kvar hemma.

Eftersom efterfrågan förändras uppmanar oppositionen kommunen att börja tänka nytt:

– Redan nu rekommenderas människor att söka rut-avdrag i stället för hemtjänst, eftersom det blir billigare om man inte har medicinska behov, exemplifierar Richard Nygren.

Den 31 januari ska social- och omsorgsnämndens ledamöter rösta om sparförslagen. Richard Nygren och hans kollegor inom oppositionen har redan planerat för att lägga in ett yrkande.

– Vi kommer ju att bli nedröstade, det är spelets regler.

Mer läsning

Annons