Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan på tomter i Sannerud

Byn Sannerud i Tived växer, och är den ort i kommunen som står för den mesta nybyggnationen.
Och byns urinvånare välkomnar ”invandrarna” med glada miner och värmande handslag.

Annons
Valde att bygga. Tyskbördige Olaf Steinig har byggt nytt sommarboende och är i full färd med att iordningställa köket.

Sjönära tomter till salu står det på skylten som pekar in mot stugbyn ovanför sjön Undens strand i Sannerud. Men det har blivit till mer än en stugby, och påminner mest om ett villaområde.

De 17 sjönära tomterna på Kalle Valks väg, som kommunen handhar genom Fastighetsbyrån är till största delen sålda och bebyggda. Endast fyra tomter återstår och det finns en viss efterfrågan.

– Det är en del som hör av sig om tomterna. Hade de legat närmare sjön hade nog trycket varit högre, menar mäklaren Pär Jinnestrand.

Vad är det som gör att folk vill bygga i Sannerud?

– Överlag tror jag det är kombinationen sjönära, båtplats med iläggningsramp och det genuina by-livet som lockar folk hit ner, säger Pär Jinnestrand.

Ingemar Schön är en av delägarna bakom exploateringen på den forna Sannerudsgårdens område.

Tidigare hyrdes husen ut, bland annat till några tyska gäng som kom varje år och stannade i tre veckor.

”Rullar på bra”

På senare tid har dessa hus med tomter styckats av och åtta av dem har fått nya ägare. Förutom det har två av fem tomter sålts. Där byggs det nu hus.

– Jag tycker det rullar på rätt så bra, även om det bara är sommarboende som köpt, säger Ingemar Schön med konstaterandet att Sannerud känns som ett litet sommarparadis.

En av dem som köpt tomt och byggt på Sannerudsgårdens fastighet är Olaf Steinig, bördig från Hamburg i Tyskland. Olaf jobbar dock i Finland och flickvännen är finska så Sannerud blev lite på halva vägen.

– Jag känner till området sedan tio år och hade tidigare ett äldre hus i närheten, men valde att bygga nytt. Jag gillar Tiveden, det finns så många fritidsaktiviteter här och sen är naturen så vacker, säger Olaf.

På Erkers väg finns tio tomter. På sju av dem står redan hus, och i ett av dessa bor Ingemar och hustrun Anette under somrarna.

– Så länge vi jobbar har vi villan kvar i Laxå, men vi trivs jättebra här nere i Sannerud också, konstaterar Ingemar.

Helge Jakobsson har bott i Sannerud hela sitt liv och han lovordar att byn nu får tillskott av folk som tillför bygden lite nytt.

Berikar bygden

– Flera av dem har aktiverat sig i Tiveds föreningsliv och berikat bygden på olika sätt. De drar många strån till vår stack. Jag är född 1954 i huset bredvid affären så jag har ju följt utvecklingen på nära håll, förklarar Helge.

Och även om det är många som valt Sannerud för sitt sommarboende så ger det ändå byns lanthandel möjlighet till ett bättre kundunderlag.

– Förhoppningsvis får jag fler kunder, och jag hoppas att kommunen ser till att det blir ännu fler tomter. Efterfrågan finns, säger handelsmannen Paul Särnholm.

Även de sjönära tomterna vid Skagern haft stark efterfrågan. Där är samtliga tio tomter sålda, och en hel del av dem ståtar redan med hus.

Mer läsning

Annons