Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever protesterar mot SFI-flytten

Elever på SFI i Laxå protesterar mot att Sydnärkes utbildningsförbund planerar att flytta utbildningen till Hallsberg. De har gjort en enkät och samlat in namn på protestlistor som de lämnat till kommunen och förbundet.

Annons

LAXÅ/HALLSBERG. Sedan i höstas finns två grupper för Svenska för invandrare (SFI) i Laxå, som arrangeras av Sydnärkes utbildningsförbund. Grupperna startades efter att lokalerna på Alléskolan i Hallsberg blev för trångbodda och en stor grupp av de som studerar bor i Laxå. SUF hyr tre lektionssalar och ett personalrum på Kunskapens hus i Laxå.

Två elever på utbildningen har gjort en enkät, där alla SFI-elever fått svara på fyra frågor. De inleder sin skrivelse med att beskriva att de inte gillar planen på flytt och ifrågasätter vad det skulle innebära både för varje elev och för de företag som finns i Laxå.

Eleverna sammanfattar konsekvenserna med att flytten skulle innebära mer restid och ökade kostnader för resor, som redan har begränsad ekonomi. Familjer som har små barn får problem då de får lämna orten där barnen har barnomsorg och skola, och tiden med familjen minskar. Många kommer flytta från orten eftersom Hallsberg är större och har mer att erbjuda.

Flera elever kommer att sluta på SFI eftersom familjerna får betydande resekostnader. Det blir mindre tid för självstudier hemma och motivationen kommer att sjunka.

Eleverna har också diskuterat konsekvenserna för Laxå kommun. Flytten av SFI skulle innebära färre invånare, mindre intäkter, svårare för företag att överleva, mindre liv och rörelse på orten och att det blir mindre attraktivt att starta företag på orten, skriver de.

34 av utbildningens 40 elever har svarat. Den första gäller om eleverna skulle välja att flytta från Laxå om SFI las ner. Där har de flesta svarat att de skulle flytta. Fråga två är om man skulle vilja åka till Hallsberg och studera varje dag när det finns en bra skola i Laxå? Där svarar alla nej.

Den tredje frågan är om man känner att man måste böja sig för beslutet även om man inte tycker om det, och på den har de flesta svarat ja. Den sista frågan gäller Laxås affärer och är formulerad: ”Skulle du göra dina inköp i Laxå eller skulle du välja Hallsberg, där du har många val och är varje dag?” Där har alla utom tre svarat att de skulle handla i Hallsberg och inte i Laxå.

På fredagen presenterades protestlistorna för direktionen i Sydnärkes utbildningsförbund,

– Vi har ett strategiskt beslut från 2010 att vi ska samordna hela SFI-utbildningen i Hallsberg, och det beslutet ligger fast, säger Hans Karlsson (S), ordförande i direktionen.

Det innebär i praktiken att man tänker flytta den nystartade SFI-utbildningen i Laxå till Hallsberg.

– Det finns både ekonomiska och pedagogiska skäl till det, säger Hans Karlsson. Vi kan samordna grupperna bättre om de är samlade och SUF behöver inte hyra lokaler i Laxå.

Som det är idag räcker inte lokalerna i Hallsberg till.

– Vi förhandlar just nu med ett fastighetsbolag om att flytta hela SFI-verksamheten till nya lokaler. Inget är klart än, men går det som vi tänkt kommer hela utbildningen att flytta dit. Lokalerna ska anpassas under sommaren, säger Hans Karlsson.

Eftersom det är ett förhandlingsläge vill inte Hans Karlsson säga vilka lokaler i Hallsberg det handlar om.

Lisa Hellman, samordnare på SFI, bekräftar att lokalerna är för trånga idag.

– 200 elever från Askersund, Laxå och Hallsberg studerar just nu på SFI, och efterfrågan är mycket stor och kommer att öka. Vi vet inte om de nya lokalerna heller kommer att räcka, säger Lisa Hellman.

Mer läsning

Annons